prognoze

Prognoză meteo 04 mai 2020–ploi, temperaturi modeste!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre va acționa un nucleu de presiune scăzută, asociat unui centru baric poziționat în Marea Neagră. Din punct de vedere al fronturilor, la NE avem un front rece, care se va transforma într-o frontoliză rece cu deplasare spre S, SE. În același timp, la V de țara noastră se poziționează un front rece care se va face simțit pe parcursul zilelor următoare.

Rămânem în continuare într-un sector rece, care va continua să avanseze și va cuprinde toată țara și va duce la abateri termice de la –1 spre –3, –4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime de la –0, –2 grade pe crestele Meridionalilor, 4 – 6 grade în restul zonelor montane, 8 – 10 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania mare parte din Oltenia și vestul Munteniei dar și prin Dobrogea. În sud-vestul extrem al Olteniei, estul Munteniei, Moldova, minimele urcă la 11 – 12 grade.

Maximele nu mai trec de 10 – 12 grade prin Transilvania, Maramureș, zonele deluroase al Moldovei, 14 – 16 grade prin Crișana, Banat, Oltenia, sud-vestul Munteniei, nordul și centrul Moldovei. Ceva mai cald va fi prin sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, unde se mai ating 18 – 20 de grade. În zonele montane nu trecem de un 8 – 10 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții norii joși acoperă aproape toată țara, cu excepția vestului extrem al Banatului și prin nord-vestul Olteniei. Până la orele prânzului cerul se mai eliberează de nori și prin Dobrogea, iar după amiaza, prin bună parte din țară vorbim de nebulozitate joasă până în 50%, cu excepția zonelor montane, a Transilvaniei, Maramureșului și nordul Moldovei, unde avem un cer total acoperit de noi. Iar această situație va rămâne neschimbată până la finalul zilei.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață prin Dobrogea iar seara prin zona Carpaților de Curbură.

Precipitații:

– Ploile sunt prezente încă de la începutul nopții în Transilvania, Maramureș, zonele montane, prin Moldova, Oltenia și Muntenia, și vor fi chiar moderate sau intense. Prin sudul Moldovei vin însoțite și de fenomene electrice iar pe crestele Meridionalilor avem lapoviță și ninsoare. Distribuția ploilor nu se schimbă foarte mult până la orele dimineții, ele continuând în regiunile mai sus menționate dar apărând și prin Crișana. Până la prânz mai avem ploi prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Moldova (aici, mai ales în sudul regiunii, vor fi însoțite de descărcări electrice), prin vestul Munteniei și Oltenia. După amiaza ploile reapar și prin Muntenia (și aici însoțite de descărcări electrice), Dobrogea, continuă prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, pentru ca seara și la finalul zilei să mai vorbim de ploi prin zonele montane, SE Transilvaniei și nordul Moldovei.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de intensificări ale vântului prin zonele montane (40 – 50 km/h, cu 60 – 70 km/h prin zona Munților Banatului). Pe parcursul zilei vorbim de un vânt moderat în mare parte din țară, cu rafale de 30 – 40, 45 km/h, pentru ca orele serii să aducă un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Avem parte de un început de săptămână ploios și mai rece decât ar trebui.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *