prognoze

Prognoză meteo 03 mai 2020– se răcește, ploi abundente!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine țara noastră rămâne sub acțiunea unui câmp de presiune scăzută, asociat ciclonului cu centrul baric Zlatina, dar și cu un centru baric poziționat la sud-est de noi, cu alimentare din Marea Neagră, care va aduce un surplus de precipitații. Surplusul de precipitații va veni și dintr-o linie de convergență poziționată fix pe estul, sud-estul țării noastre, iar în spatele acestei linii se va poziționa la început un front rece, devenit apoi cald și la finalul zilei din nou rece.

Din punct de vedere al circulației, ziua de mâine ne va aduce o advecție de aer rece (pe direcție V – E), urmând ca abaterile termice negative să ajungă la –2, –4 spre –5 grade față de normalul perioadei, la 850 hPa.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi cuprinse între 10 – 12 grade în cea mai mare parte a țării, cu 6 – 8 grade în zonele montane (2- 4 grade pe creste). Ceva mai cald va fi în zona deluroasă a Munteniei, unde putem atinge și 15 – 16 grade.

Maximele marchează o scădere în mare parte din țară astfel că, prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia și vestul Munteniei nu mai trecem de 14 – 16 grade. prin estul Munteniei, Moldova și Dobrogea avem parte de maxime de 18 – 20, 21 de grade, cu posibil chiar 24 – 25 de grade prin zona de Curbură. În zonele montane avem valori de 8 – 10 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Încă de pe parcursul nopții norii joși și grei acoperă mare parte din țară, iar situația nu se va schimba pe tot parcursul zilei, deși există și momente în care am putea avea zone cu acoperire de doar 50%.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață mai ales prin nordul Dobrogei, iar până dimineața ceața se extinde și prin estul județului Constanța dar și prin vestul extrem al Banatului și Crișanei.

Precipitații:

– Ploile sunt prezente încă de la începutul nopții, prin Banat, Crișana, Apuseni, dar și prin Orientali (aici inclusiv însoțite de descărcări electrice), dar și prin sudul Olteniei și vestul Munteniei. Dimineața ploile continuă prin Oltenia, Muntenia, zonele montane, pentru ca, odată cu orele prânzului ploile să apară și prin Moldova și Transilvania. Pe crestele vestice ale Meridionalilor avem parte de lapoviță și ninsori.

Odată cu orele după amiezii ploile însoțite și de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie și posibil grindină se manifestă prin Crișana, Maramureș, Transilvania, Orientali, Moldova, Oltenia, Muntenia (inclusiv București). Pe crestele Meridionalilor vorbim tot de lapoviță și ninsori, situație care va rămâne neschimbată până la finalul zilei.

Vânt:

– Odată cu a doua parte a dimineții dar și pe parcursul după amiezii avem parte de intensificări moderate prin Banat, Oltenia, prin Muntenia iar seara și prin Crișana, în timp ce prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului avem rafale chiar de 60 – 70 km/h.

Concluzii:
– Ziua de mâine aduce o răcire în bună parte din țară, ploile devin mult mai prezente și mai intense, nu lipsesc nici fenomenele convective.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *