Lecția de meteorologie–Tornada de la Drajna, 30 aprilie 2019!
Pe 30 aprilie 2019, asistam cu toții la una din cele mai puternice și extrem de fotogenice tornade surprinsă vreodată pe teritoriul României.
În jurul orei 17:45, în apropierea localității Drajna, mai multe filmări și fotografii arată o tornadă extrem de puternică, cu un diametru destul de impresionat, care avea să se deplaseze pe direcție S – SE, iar efectele ei au fost resimțite inclusiv în Constantin Brâncoveanu (autocar răsturnat), Călărași, Dragalina, Grădiștea, Jegălia, Modelu, Perișoru, Rosetti (pene de curent).
Contextul sinoptic al apariției tornadei:
– Lă nivelul județului Călărași, în ziua aceea, valorile CAPE (energia potențială) nu treceau de un 400 – 600 J/Kg, forfecarea pe 0 – 6 km era la un 20 – 25 m/s, iar temperatura se situa la 23 – 24 de grade în jurul orelor 17 – 18.
Practic, aici este cheia fenomenului extrem de spectaculos și periculos. Un front atmosferic rece care a intrat în țară prin zona Oltenița s-a lovit de aerul foarte cald din zonă. Norii cumulonimbus au ajuns chiar la 13 – 14 km, temperaturile s-au prăbușit într-un timp foarte scurt la 12 – 13 grade. Structura convectivă s-a dezvoltat într-o supercelulă (sistem mezoscalar) cu mișcare rotațională, care a angrenat în ea și praful din zonă.
2019 a fost, în fapt, anul în care s-au raportat cele mai multe fenomene cu aspectic tornadic din istoria măsurătorilor meteo de la nivelul țării noastre, fapt dovedit și prin codurile roșii emise pentru astfel de fenomene de către cei de la ANM.