prognoze

Prognoză meteo 30 aprilie 2020–furtunile se extind!

Context sinoptic:

– Ciclonul Zlatina (cu centrul baric poziționat peste insulele britanice),  care domină peste Europa, cu izobare întinse încă din Atlantic și până în zona Turciei, aduce și la nivelul țării noastre un câmp de presiune scăzută. Iar odată cu prezența acestui câmp de presiune scăzută, țara noastră estre traversată de un front rece, apoi, la granița de NV se poziționează un front de ocluziune, în timp ce dinspre vestul Europei avansează un nou front de ocluziune.

Rămânem pe o circulație E – V, care aduce o ușoară temperare a abaterilor termice de la 850 hPa, spre valori normale sau cu doar +1, +2 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi:

– După multe zile cu minime sub normalul perioadei, dimineața ultimei zile din aprilie aduce temperaturi plăcute, care urcă până spre 12 – 14, 15 grade prin Crișana, Banat, sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, în timp ce în restul regiunilor vorbim de valori de la 10 spre 12 grade. În zonele montane minimele nu trec de 6 – 8 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Maximele zilei se apropie din nou de 25 – 27 de grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, în timp ce în restul țării vorbim de maxime cuprinse între 20 – 22 de grade. Valori mai scăzute, între 16 – 18 grade vom avea prin Transilvania respectiv zonele Subcarpatice ale Moldovei, respectiv Maramureșul. În zonele montane temperaturile maxime se opresc la 10 – 12 grade, cu 5 – 7 grade pe creste. ,

Nebulozitate:

– Încă de pe parcursul nopții nebulozitatea joasă pune stăpânire peste Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane aferente. Odată cu orele prânzului vorbim de nori joși în cea mai mare parte a țării, cu grad de acoperire până în 50 – 70%. Orele serii aduc în cer mai mult acoperit prin zonele montane, Transilvania, Moldova (grad de acoperire de la 50 – 70%), în timp ce prin restul țării vorbim de un cer variabil, mai mult senin.

Ceață:

– Spre orele dimineții sunt condiții de ceață prin județul Bihor dar ți prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezente prin estul Banatului, Crișanei, Apuseni, Meridionali dar și prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei. Pe parcursul nopții, pe o deplasare V – E, precipitațiile ajung și în Transilvania și Maramureș, La orele prânzului avem în continuare ploi în toate zonele montane, dar și prin nordul Transilvaniei, respect Maramureș. Odată cu orele după amiezii ploi apar și prin Moldova, Dobrogea, Muntenia (însoțite și de fenomene convective), iar seara și până la finalul zilei aria lor se restrânge doar la ploi izolate prin Moldova, Orientali și sudul Transilvaniei.

Vânt:

– Odată cu a doua parte a dimineții și pe tot parcursul după amiezii vom avea parte de rafale moderate de vânt prin Oltenia și sud-vestul Munteniei, rafale care nu vor trece de un 30 – 40 km/h.

Concluzii:
– Avem parte de o zi în care ploile, uneori zgomotoase, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil chiar și grindină de mici dimensiuni. Temperaturile mai scad, doar prin sudul, sud-estul Munteniei și sudul Moldovei, urmând să mai atingem 25 – 27 de grade.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *