prognoze

Prognoză meteo 29 aprilie 2020 – Temperaturi de final de iunie, ploi de vară!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine se anunță a fi una dinamică din punct de vedere sinoptic, cu țara noastră aflată în zona de influență a unei dorsale cu presiune scăzută, aparținând ciclonului cu centrul baric Xenia, poziționat în NE extrem. În același timp, spre țara noastră avansează un front rece, pe direcție V – E, care ne va traversa pe parcursul zilei de joi. Și pe parcursul zilei de mâine ne vom afla tot pe o circulație V – E, cu abateri termice pozitive în jurul a +4 spre +5 grade față de normalul perioadei, asta la 850 hPa (1.5 km).

Temperaturi:

– Urmează o noapte caldă în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, zone unde se vor atinge și 12 – 14 grade. În Muntenia, Dobrogea, Moldova ne oprim la minime de 6 – 8, 9 grade, valori care vor fi atinse și prin zonele montane (cu  2 –  4 grade pe creste.

Încălzirea din ultimele zile atinge apogeul mâine, când vorbim de valori de temperatură cuprinse între 26 – 28, 29 de grade în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, în timp ce în restul țării atingem 24 – 25 de grade, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului și nordul Dobrogei, unde ne oprim la 16 – 18, 19 grade. În zonele montane maximele ajung la 12 – 14 grade, cu 5 – 7 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă se accentuează în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, respectiv zonele montane. Pe parcursul zilei nori joși vor fi prezenți în cea mai mare parte a țării, cu un grad de acoperire care variază de la 20 – 30% spre 50%. Odată cu seara și finalul zilei de mâine nebulozitatea joasă se accentuează în tot vestul, nord-vestul,nordul și sudul țării.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții vorbim de ploi în nordul Transilvaniei, Orientali, dar și prin Banat și Crișana, iar în aceste zone ploile vor continua pe tot parcursul nopții iar dimineața și până la orele prânzului aria acestora se restrânge la Maramureș, Orientali, nordul Transilvaniei și al Munteniei. După amiaza vine cu ploi, însoțite și de descărcări electrice, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei. Seara și până la finalul zilei vom avea parte de ploi și prin Oltenia, estul Munteniei, sudul Moldovei.

Prin zonele montane vorbim de cantități de precipitații care pot ajunge la 25 – 30 mm, izolat, prin vestul Meridionalilor chiar 45 – 50 mm, în timp ce în restul zonelor unde va ploua nu trece de 3 – 5, 7 mm.

Vânt:

– Pe parcursul zilei de mâine am putea avea parte de intensificări moderate ale vântului prin Oltenia, sud-vestul Munteniei, sudul Transilvaniei și Meridionali (40 – 50 km/h), pentru ca, odată cu orele serii, să revenim la un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Ziua de mâine aduce ploi pe arii extinse din vest, nord, centru, dar și prin sud, sud-est. Temperaturile ajung la valori demne de  sfârșitul lui iunie.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *