prognoze

Prognoză meteo 28 aprilie 2020–vară în sud, ploi în vest, nord și centru!

Context sinoptic:

– Începând cu ziua de mâine, odată cu retragerea anticiclonului Odilo spre sud-estul extrem al Mării Negre, spre țara noastră avansează un câmp de joasă presiune, asociat unei depresiuni ce coboară dinspre NV Europei, cu centri barici Xenia și Yve. Nu aveam încă fronturi care să se manifeste la nivelul țării noastre, iar din punct de vedere al circulației, pe o direcție de circulație V – E zona țării noastre are parte de o advecție de aer cald, care va duce abaterile termice la +4, +5 grade față de normalul perioadei, la 850 hPa (1.5 km).

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori minime în jurul a 10 – 12, 13 grade prin Banat și Crișana, dar și 8 – 10 grade prin nordul Dobrogei, în timp ce în restul țării ne oprim la minime de 2 – 4, 5 grade. Prin zonele montane vorbim în continuare de valori negative, –2 spre –4 grade, cu –5, –7 grade pe creste.

Maximele de mâine vor fi cuprinse, în ce mai mare parte a țării, între 23 – 25, 26 de grade (aceste ultime valori mai ales prin vestul extrem al Banatului, sudul extrem al Olteniei). Prin Transilvania, Maramureș, Dobrogea ne oprim la 16 – 18 grade, iar în zonele montane se vor atinge 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Odată cu orele nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată prin Banat, Crișana (acoperire de 50 – 70%), nebulozitate care, pe o direcție de deplasare V – NV, ajunge și prin Transilvania și Maramureș, asta pe parcursul zilei și până la orele serii. Nebulozitate joasă, dar cu acoperire doar de 10 – 20% vom avea și prin estul Munteniei, zonele montane, sudul Dobrogei și Moldovei, tot pe parcursul serii.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Odată cu orele dimineții, precipitații pătrund în țara noastră prin vest (județul Arad), cuprinzând apoi și Bihorul, Sălajul, Clujul, nordul județului Alba. Ploi vom avea, în prima parte a dimineții și prin zona montană dintre județele Hunedoara și Gorj. Până la orele prânzului ploile ajung și prin Bistrița, Mureș, Harghita, iar după amiaza și prin Carpații de Curbură, Meridionali, Apuseni. Seara și până la finalul zilei mai avem ploi prin Sibiu (nord), Mureș (sud), Harghita, Brașov (nord), dar și, izolat, prin Vrancea, Galați și nordul județului Covasna și sudul județului Caraș Severin. Nu vorbim decât de 5 – 7 mm, mai ales prin Bihor, Cluj, nordul județului Alba.

Vânt:

– Odată cu a doua parte a dimineții, vântul se intensifică prin zonele montane, sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea, Banat, Crișana (rafale de 30 – 40, 50 km/h). Seara și finalul zilei de mâine mai vorbim de vânt cu rafale de 40 – 50 km/h prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Concluzii:
– Ziua de mâine aduce semnele schimbării la nivelul țării noastre. Timide momentan. Avem parte de ploi prin vest, nord, centru, dar prin sud temperaturile ajung și trec chiar de pragul unei zile de vară.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici: www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate. http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *