prognoze

Prognoză meteo 27 aprilie 2020–noapte foarte rece!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine va fi caracterizată, din punct de vedere sinoptic, de prezența în zona țării noastre a unui câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon cu centrul bari Odilo. Acesta va fi flancat, la dreapta, de un ciclon cu centru barici Xenia și Yve, iar la est de ciclonul Walli, care deja a trecut și pe la noi. Cel puțin pentru moment nu vom interacționa cu niciun front atmosferic, în timp ce, din punct de vedere al circulației, vestul țării primește deja o advecție de aer cald (abateri pozitive de la +1 spre +2 grade), în timp ce în restul țării vorbim de valori normale pentru data din calendar.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează vor aduce valori foarte scăzute pentru data din calendar, plecând de la valori negative în zonele montane, Transilvania, Maramureș. vestul extrem al Banatului, nordul Crișanei (-0 spre –2, –3 grade, cu –7 spre –9 grade pe crestele Meridionalilor). În restul țării ne oprim la minime de la 2 spre 4 grade, ușor mai ridicate, spre 6 – 8 grade prin estul Munteniei și estul extrem al Dobrogei.

Maximele vor ajunge la valori de 18 – 20, 22 de grade la nivelul întregii țări, în timp ce în zonele montane vorbim de valori de 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin zonele montane, estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea (acoperire 30 – 50%) pentru ca până la orele prânzului să mai avem parte de nori joși prin nordul Moldovei (10 – 20%) respectiv sudul Dobrogei (50%). Seara și până la finalul zilei vorbim din nou de nebulozitate joasă (acoperire de 20 – 30%) tot prin nordul Moldovei.

Ceață;

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin județele Tulcea, Constanța și Brăila, iar pe parcursul nopții și pe arii restrânse din Ialomița sau Călărași, ploi slabe și care se vor termina până la orele dimineții.

Vânt:

– La începutul nopții avem intensificări moderate de vânt prin Meridionali, sud-estul Munteniei, cu rafale de 40 – 50 km/h. Până la orele dimineții vântul se liniștește și în aceste zone iar până la finalul zilei vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:

– Urmează o zi liniștită, caldă, dar care începe cu o noapte care aduce valori de temperatură foarte scăzute prin centrul și nordul țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *