prognoze

Prognoză meteo 20 aprilie 2020–se răcește, plouă, bate vântul!

Context sinoptic:

– La începutul intervalului de prognoză dar și în prima parte a zilei rămânem în zona de acțiune a unei depresiune mediteraneene care se va poziționa cu centrul baric în vestul Mării Negre. În același timp, un front rece iese din țara noastră prin sud-est. Lucrurile se schimbă odată cu a doua parte a zilei când intrăm sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată  unui anticiclon cu centrul baric Odilo.

Pe o circulație N – S, ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre o advecție de aer rece, care va duce abaterile termice la valori de –4 spre –6 grade față de normal.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime negative în zona Orientalilor, pe crestele Meridionalilor, prin Maramureș și Apuseni (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, nordul și centrul Transilvaniei, Crișana, ne oprim la minime de la 2 spre 4, 5 grade. În sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat minimele ajung la 8 – 10 grade, cu 12 – 14 grade posibile prin Oltenia.

Maximele marchează o scădere evidentă, mai ales în sudul țării, acolo unde nu mai trecem de 10 – 12 grade prin Oltenia, respectiv 14 – 16 grade în Muntenia, Dobrogea. În Moldova maximele ajung la 12 – 13 grade, în Transilvania Maramureș și Crișana vorbim de 16 – 17 grade, pentru ca în Banat să fie cel mai cald, cu 18 – 20 de grade. În zonele montane se vor atinge 8 – 10 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem nori joși în Transilvania, zonele montane, centrul și sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. Pe o direcție de deplasare N – S, până la orele dimineții nebulozitatea joasă va acoperi toată Oltenia, Muntenia, rămânând prezentă în zonele montane dar și prin Dobrogea. Odată cu a doua parte a dimineții, dar și pe parcursul după amiezii, direcția de deplasare a norilor joși se schimbă spre SV, astfel că, până la orele serii, mai vorbim de ei doar prin Meridionali și Oltenia ( dar și aici, până la finalul zilei, gradul de nebulozitate nu mai trece de 50%).

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin zona Meridionalilor

Precipitații:

– Ploile sunt prezente, încă de la începutul nopții, prin Meridionali, Apuseni, sudul Moldovei, estul Munteniei și nordul Dobrogei, în timp ce prin nordul Orientalilor nu este exclus să avem parte chiar de ninsori. Odată cu înaintarea în noapte, precipitațiile coboară spre Muntenia, Oltenia, sudul Dobrogei, iar prin Meridionali avem parte și de lapoviță și ninsori. odată cu orele prânzului aria precipitațiilor se restrânge spre Oltenia, vestul Meridionalilor și Munții Banatului (ploi), pentru ca seara și până la finalul zilei să mai avem precipitații doar pe arii restrânse în Meridionali (ploi, lapoviță, ninsori).

Vânt:

– Pe parcursul nopții vorbim de un vânt cu rafale moderate (30 – 40, 45 km/h, iar prin Munții Banatului chiar 70 – 80 km/h). Spre orele prânzului, prin zona de Curbură, sudul Moldovei, estul Munteniei, sunt posibile rafale de 50 – 60 km/h. Odată cu orele serii vorbim de un vânt liniștit în cea mai mare parte a țării.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o răcire în cea mai mare parte a țării, astfel că zone unde am avut ieri 24 – 25 de grade, nu mai trec de 14 – 15 grade. Apar ploile inclusiv prin sudul țării, vântul are și el rafale moderate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *