prognoze

Prognoză meteo 19 aprilie 2020–vremea de Paște: vară în sud, ploi prin nord!

Context sinoptic:

– Prima zi de Paște regăsește țara noastră în zona de acțiune a unui nucleu depresionar, cu centrul baric poziționat fix deasupra țării noastre, și blocat în deplasarea sala către nord de un anticiclon cu centrul baric Odilo, iar la sud de anticiclonul Nikolas, astfel că Marea Neagră va fi singura sa scăpare. Din punct de vedere al fronturilor, avem o zi dinamică, cu o frontoliză caldă la începutul intervalului, apoi un front cald pe direcție S – N și un front rece pe direcție N – S, fronturi care ne vor părăsi până la finalul zilei.

Din punct de vedere al circulației, deși începem ziua pe o circulație V – E, care aduce în continuare aer cald, odată cu orele prânzului intrăm pe o circulație N – S, care ne va aduce într-un sector cu abateri termice negative, prin Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova (-1 spre –2, –3 grade față de normal), în timp ce restul țării rămâne în sector cald, cu abateri pozitive de la +1 spre +3 grade.

Temperaturi:

– Noaptea de Înviere aduce minime ușor negative prin nordul Moldovei (-0 spre –1 grade), 2 –4 grade prin restul Moldovei, Orientali, în timp ce prin Transilvania, Maramureș, Dobrogea, sudul, sud-estul Munteniei vorbim de minime de 2 – 4 grade. Pentru restul Munteniei, Olteniei, Banatului și Crișanei vorbim de valori nocturne mult mai ridicate, de la 8 spre 10, 12 grade (prin Banat chiar 14 grade). În Meridionali și Apuseni temperaturile minime urcă la 6 – 8 grade.

Maximele primei zile de Paște vor fi aproape de vară prin Banat, Oltenia, Muntenia, unde vorbim de 23 – 25, chiar 26 de grade. Asta în timp ce prin Crișana, Maramureș. Transilvania și Moldova ne oprim la 12 – 14, 16 grade. În zonele montane maximele nu trec de 8 – 10 grade, cu 5 – 6 pe creste.

Nebulozitate:

– Odată cu orele prânzului, cerul se acoperă de nori, la început prin Banat și Crișana, apoi în toată Transilvania, Moldova, zonele montane, pentru ca, spre finalul zilei, norii joși să pună stăpânire și pe estul Munteniei și Dobrogea.

Ceață:

– Condiții slabe de ceață avem prin zona Meridionalilor, odată cu orele serii.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții avem ploi răzlețe prin județele Alba, Sibiu, Arad, nordul județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, iar spre dimineață și prin Hunedoara. Odată cu a doua parte a dimineții, un front de precipitații pătrunde prin vest (Bihor) și, până la orele prânzului, vorbim de ploi, inclusiv moderate cantitativ, prin Bihor, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, sudul județului Bistrița, nordul județului Alba. După amiaza aria ploilor se extinde și spre Meridionali, centrul și sudul Moldovei, continuând în bună parte din Transilvania. Odată cu orele serii, prin Meridionali avem condiții de lapoviță și ninsori, ploile continuă în sudul Moldovei (chiar moderate și puternice), pentru ca, la finalul intervalului, să coboare și spre nordul Munteniei și al Dobrogei.

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții și al dimineții vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări, lucrurile se schimbă odată cu orele amiezii și până la finalul zilei, când, la nivelul întregii țări vorbim de intensificări moderate de vânt (30 – 40, 45 km/h).

Concluzii:

– România, de Paște, va fi împărțită în două, din punct de vedere meteo: sudul țării cu vreme de vară chiar, cu temperaturi care ar putea trece de 25 – 26 de grade, cu șanse mici de ploi și vânt moderat, în timp ce restul țării are parte de temperaturi modeste și de ploi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *