prognoze

Prognoză meteo 15 aprilie 2020–rece, ploi, vânt, ninsori!

Context sinoptic:

– După scurtul episod de vreme instabilă care a traversat țara noastră, lucrurile, din punct de vedere sinoptic, se reîntorc la scenariul ultimelor zile, cu un vast câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon cu centrul baric Nikolas, poziționat fix în zona țării noastre.  Frontul rece care ne-a traversat țara ieri ne părăsește prin est și, cel puțin până vineri nu mai vorbim de niciun front atmosferic în zona țării noastre.

Pe o direcție de deplasare NV – SE, România va fi mâine tot într-un sector rece, cu abateri negative la 850 hPa (1.5 km), de la –4 spre –6 grade, care se vor resimți și la nivelul abaterilor de la 2m, tot negative și ele (-2 spre –4 grade față de normalul perioadei)

Temperaturi:

– Urmează o noapte foarte rece față de normalul perioadei în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, unde vorbim de valori de la –2 spre –4, –5 grade. În zonele montane se ating chiar valori mai coborâte, –8 spre –10, chiar –11 grade. Valori pozitive vom avea dar prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea ( 2- 4, 5 grade), dar și prin Moldova (2 – 4 grade), cu specificația că în zona Moldovei (prin nord și centru), nu sunt excluse și valori de 0 grade sau ușor sub 0 grade.

Maximele nu vor trece de 6 – 8 grade prin zonele montane (cu 2 –4 grade pe creste), respectiv 10 – 12 grade prin Transilvania, Maramureș, Crișana. În restul țării (Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova vorbim de valori de la 12 spre 14, 15 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până spre orele prânzului norii joșii rămân prezenți prin sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia (cu deplasare N – SV), pentru ca mai apoi, până spre finalul zilei, când reapar prin nordul și centrul Moldovei (grad de acoperire de 50%), să vorbim de un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții avem parte de ploi în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, Oltenia (aici sunt condiții inclusiv de lapoviță), în timp ce în zona de Curbură a Meridionalilor va continua să ningă. Precipitațiile vor înceta până în a doua parte a dimineții. Despre cantități mai importante vorbim în nordul Orientalilor, zona de Curbură, dar și prin sudul județului Dâmbovița, vestul județului Ilfov (inclusiv prin zona Bucureștiului), județul Giurgiu și estul județului Teleorman, zone unde se pot cumula 15 – 20 l/mp.

Vânt:

– Începem noaptea cu rafale de vânt mai intense prin zonele montane (60 – 70, 80 km/h), dar și prin Dobrogea și estul Munteniei (50 – 60 km/h). Până la orele dimineții vântul se liniștește la nivelul întregii țări și despre rafale mai intense nu mai discutăm decât odată cu orele serii, în zonele montane (70 – 80 km/h) și nordul Moldovei (40 – 50 km/h).

Strat de zăpadă:

– Dacă la începutul intervalului avem strat de zăpadă în toate zonele montane, până la finalul zilei ne reîntoarcem la ceea ce știam deja: doar pe creste mai avem câțiva cm.

Concluzii:

– Vorbim de o noapte rece, de o zi cu temperaturi sub normalul perioadei, de ploi și vânt în prima parte a zilei, mai ales prin sudul țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *