prognoze

Prognoză meteo 10 aprilie 2020–a venit vara!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine țara noastră se va afla tot sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon extrem de stabil, despre care vom vorbi inclusiv până la finalul acestui weekend. Din punct de vedere al fronturilor, o frontoliză rece care părea că ne va traversa și pe noi,  este împinsă spre NE extrem, astfel că nu mai avem de-a face cu ea.

Pe o circulație N – SE, până la finalul zilei, Moldova, Dobrogea și estul Munteniei intră într-un sector rece, cu abateri termice negative (-2 spre –4, –5 grade), în timp ce restul țării rămâne în sector cald, cu abateri de +1 spre +3 grade.

Temperaturi:

– Despre minime negative mai vorbim doar prin Orientali, crestele Meridionalilor, depresiunile Transilvaniei (-0 spre –2 grade, cu u posibil –4, –5 grade pe crestele vestice ale Meridionalilor). În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei, mare parte din Dobrogea ne oprim la minime între 2 – 4, 5 grade. Mult mai cald va fi în nordul Olteniei, al Munteniei, prin nordul Dobrogei și Moldova, unde vorbim de minime între 8 și 10, 11 grade.

În ceea ce privește maximele zilei, dacă prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Banatului ne oprim la un 14 – 16, 18 grade, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea maximele ajung chiar la valori de 23 – 24 de grade, dar nu este exclus să atingem chiar și pragul climatologic al unei zile de vară, adică 25 de grade și chiar 26 de grade.

Nebulozitate:

– Odată cu orele dimineții și până spre finalul zilei norii joși traversează Moldova de la N la sud (acoperire 50 – 70%), apar și prin Crișana, Transilvania, Maramureș și Banat, Dobrogea, (grad de acoperire de 20 – 30%)

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Avem condiții de câteva ploi slabe, în prima parte a zilei, prin nordul Moldovei și Orientali, ploi pe arii extrem de restrânse și de foarte scurtă durată.

Vânt:

– Vântul devine de interes odată cu a doua parte a dimineții și până la finalul zilei, perioadă în care, pe direcție de deplasare N – S, rafalele de vânt ajung la 50 – 60, 70 km/h prin Moldova, estul și sudul Munteniei, Dobrogea dar și zonele montane.

Concluzii:

– Continuă să se încălzească, astfel că mâine, pe arii extinse din sud, am putea atinge chiar pragul climatologic pentru o zi de vară, de 25 de grade. Chiar dacă mai apar și nori joși, prin Moldova, estul Munteniei și Dobrogea, aceștia nu lasă decât 2- 3 picături prin nordul Moldovei și Orientali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *