prognoze

Prognoză meteo 06 aprilie 2020–primăvară cu vânt!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, lucrurile sunt simple: rămânem cu un câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului cu centrul baric Keywan, nu avem parte de fronturi, iar din punct de vedere al circulației (V-E), până la finalul zilei, în vest, nord-vest, nord și centru intrăm într-un sector cald, cu abateri ușor pozitive (+1, +2 grade), în timp ce restul țării rămâne în zona rece, cu abateri termice negative, de la –2 spre –4, –5 grade față de normal (la 850 hPa).

Temperaturi:

– Pe parcursul nopții rămânem cu minime negative în nordul și centrul Moldovei, în zonele montane, prin nordul și centrul Transilvaniei, Maramureș, sudul Crișanei (-2 spre –4 grade, cu –6 spre –8 grade pe crestele montane). În sudul Moldovei, al Transilvaniei, nordul și centrul Crișanei, sudul Banatului nordul Olteniei și al Munteniei nu trecem de 2 – 4 grade, pentru ca în restul zonelor (restul Olteniei, al Munteniei, Dobrogea, nordul Banatului) să avem cele mai ridicate valori ale nopții, de 6 – 8 grade.

Cele mai ridicate valori maxime ale zilei le vom avea în Banat, Crișana și nord vestul Maramureșului, unde se vor atinge 18 – 19 grade, în timp ce în restul țării ne oprim la 12 – 14, 15 grade. În zonele montane avem maxime de 6 – 8, 9 grade cu 2-4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Nici urmă de nori mâine pe cerul României.

Ceață:

– Nu avem parte de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– O nouă zi fără precipitații.

Vânt:

– Pe parcursul nopții vântul va prezenta intensificări în zonele montane (60 – 70 km/h), dar și prin Dobrogea (50 – 60, 70 km/h), respectiv Muntenia (40 – 50 km/h). Odată cu orele serii de mâine vorbim de un vânt liniștit în cea mai mare parte a țării, doar prin Munții Banatului urmând să avem rafale de 60 – 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– În curând rubrica legată de stratul de zăpadă își va pierde interesul, cu atât mai mult cu cât scăderea acestuia continuă în ritm constant, inclusiv mâine mai pierdem 3 – 5, 7 cm.

Concluzii:

– Și pe parcursul zilei de mâine vântul mai prezintă unele intensificări, dar în scădere față de ieri. În rest, rămâne cum am stabilit: zi autentică de primăvară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *