prognoze

Prognoză meteo 05 aprilie 2020–vânt puternic în sudul țării!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine poate fi caracterizată extrem de simplu, chiar într-un singur cuvânt: Keywan. Anticiclonul și a sa presiune ridicată nu ne vor părăsi foarte repede, astfel că și schimbările din punct de vedere meteo vor fi aproape inexistente. Nu avem parte de fronturi în zona țării noastre, iar din punct de vedere al circulației, pe o direcție de deplasare SV – NE, mâine abaterile termice la nivelul țării noastre vor ajunge, ca urmare a unei intensificări a advecției de aer rece, la –8 spre –10 grade față de normalul perioadei, asta la 850 hPa (1.5 km).

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu minime negative tot prin nordul Moldovei, zonele montane, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei (-0 spre –2, –3 grade, iar pe crestele montane chiar –5 spre –7 grade). În vestul Banatului și prin centrul Moldovei ne oprim la valori de 4 – 6 grade, pentru ca, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei să avem cele mai ridicate valori nocturne, de 8 – 9 grade.

Maximele de mâine pleacă de la valori de 12 – 14 grade prin nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania și Dobrogea, respectiv 16 – 18, 19 grade în restul zonelor. La munte ne oprim la 6 – 8 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de ceva nori joși prin zonele montane, zona de Curbură, Muntenia, Oltenia, nori care, până la orele dimineții, se vor risipi, urmând să mai avem parte de ei doar prin vestul extrem al Meridionalilor. Pentru restul zilei vorbim de un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Condiții slabe, spre foarte slabe, de ninsori la fel de slabe, punctiforme, dimineața și după amiaza pe crestele vestice ale Meridionalilor. Mai degrabă o fulguială scurtă de tot.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de intensificări ale vântului prin zonele montane (40 – 50 km/h, iar prin Munții Banatului chiar 60 – 70 km/h). Odată cu a doua parte a nopții și pe parcursul dimineții vântul prinde putere și prin Muntenia, Oltenia, Dobrogea, sudul Moldovei, unde bate cu rafale de 60 – 70 km/h, iar spre seară și până la finalul zilei avem parte de rafale de 50 – 55 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă continuă să scadă și mâine, în toate zonele montane, cu 2 până la 5, 7 cm.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi în care fenomenul de interes va fi, pentru sudul și sud-estul țării, vântul, cel care va ajunge și la rafale de 70 – 80 km/h. În rest, nimic nu poate strica aspectul de zi de primăvară autentică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *