estimari

Vremea în aprilie: Paște cald dar cu precipitații!

Aprilie este, din punct de vedere meteo, cea mai stabilă lună a primăverii. Sau ar trebui să fie. Iarna este din ce în ce mai departe, vara nu prea dă semne că s-ar grăbi. Așadar, aprilie ar trebui să fie o lună liniștită. Acest lucru se datorează și unei circulații preponderent pe direcție V, SV – E – NE.

Pentru aprilie 2020, estimarea pe termen mediu și lung a celor de la ECMWF  legat de temperaturi ne vorbește despre abateri termice pozitive la nivelul întregii țări, cu 0.5 spre 1 grade față de media multianuală, iar în Moldova, Muntenia și Oltenia chiar 1.5 spre 2 grade.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020030100_1_958_295

În ceea ce privește precipitațiile, avem vești bune pentru Transilvania, Banat, parte din Crișana și zonele montane, acolo unde pare că vom avea un excedent de precipitații, cu abateri pozitive chiar spre 5 – 10, 15 mm față de norma climatologică. În restul țării rămânem, din păcate, cu precipitații deficitare, sub normă, seceta urmând să fie mai accentuată prin sudul extrem și sud-estul Munteniei, estul extrem și sudul Moldovei.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020030100_1_958_526

O imagine a ceea ce ar putea fi evoluția vremii în luna aprilie ne oferă și prognoza ECMWF pe 46 de zile, una care, din punct de vedere al temperaturilor, arată cum, după acest weekend și începutul săptămânii viitoare, care rămân mai reci decât normal, restul lunii îl petrecem cu valori normale sau abateri termice pozitive de la 1 spre 3 – 5 grade.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea par a-și face apariția odată cu duminica Floriilor și să devină importante cantitativ odată cu weekendul Paștelui, când, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș și zonele montane putem vorbi de acumularea a peste 30 – 40 l/mp, iar prin Orientali și Apuseni chiar 50 – 60 l/mp.

IMPORTANT:

Estimările sezoniere ECMWF au un grad de realizare în jurul a 60% și ele nu iau în calcul posibilele fenomene extreme care nu pot fi prognozate pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *