prognoze

Prognoză meteo 01 aprilie 2020–și vremea păcălește. În loc de primăvară, avem tot iarnă!

Context sinoptic:

– Anticiclonul Keywan își continuă mâine avansul spre estul, sud-estul Europei, astfel că, pentru prima zi a lunii aprilie, deasupra țării noastre se va afla centrul baric al acestui anticiclon. Nu avem de-a face cu niciun front atmosferic iar din punct de vedere al circulației întreaga Europa se află sub influența unei mase de aer rece/polar, care duce abaterile termice negative de la nivelul țării noastre și la valori de –8, –10 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Prima noapte a lunii aprilie vine cu minime negative în Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana. nordul și centrul Banatului (-2 spre –4, –5 grade), în timp ce în zonele montane vorbim de valori de la –6 spre –8 grade, iar pe creste chiar –10, –11 grade. În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia și Dobrogea avem parte de valori ușor pozitive, de la 0 spre 2, 3 grade.

Și maximele zilei de mâine vor fi modeste pentru data din calendar, urmând s- avem parte de 4 – 5 grade prin Oltenia, respectiv 6 – 8 grade în restul zonelor țării. În zonele montane rămânem cu valori negative (-2 spre –4 grade, respectiv –6, –7 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Muntenia (50% grad de acoperire), Oltenia (70 – 100%) și sudul Banatului (50%). Situația nu se schimbă foarte mult până la orele serii, când aria de nebulozitate se restrânge spre sudul extrem al Munteniei și Olteniei.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ninsori prin vestul Meridionalilor și munții Banatului, respectiv ploi, lapoviță și ninsori prin Oltenia, pentru ca dimineața să vorbim doar de ninsori în vestul Olteniei. Până la orele prânzului ninsorile se restrâng spre sudul extrem al Olteniei, mai ninge slab și prin Meridionali, iar în a doua parte a după amiezii vorbim de lapoviță prin sudul Olteniei. Seara mai vorbim de ninsori slabe prin Meridionali dar până la finalul zilei se opresc și acestea.

Vânt:

– Pe parcursul nopții vorbim de rafale moderate de vânt prin Oltenia, Muntenia și zonele montane (30 – 40 km/h), situație care se va păstra și pe parcursul dimineții, iar spre prânz, în zona Munteniei putem avea și rafale de 50 – 55 km/h. Odată cu orele după amiezii, seara și până la finalul zilei vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Doar prin Munții Banatului vorbim de depunerea a 5 – 10 cm de strat nou de zăpadă, în timp ce în restul zonelor montane acesta pierde de la 5 – 10 cm.

Concluzii:

– 1 aprilie, Ziua Internațională a Păcălelilor ne păcălește și din punct de vedere meteo. Deși în calendar scrie clar că începe a doua lună de primăvară, la noi este încă o vreme de iarnă, cu temperaturi scăzute, ninsori și vânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *