prognoze

Prognoză meteo 27 martie 2020–se încălzește, vântul rămâne activ!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine regăsește țara noastră atât în zona de influență a unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului poziționat în nordul Europei, cu centrul baric Jurgen, în timp ce în zona de sud avem parte de influența depresiunii Liebgart, care se va apropia de sudul țării noastre, pentru ca, spre finalul zilei să intrăm cu totul în aria ei de acțiune.

Din punct de vedere al circulației, pe parcursul zilei de mâine mare parte din țară rămâne în zona abaterilor ușor negative (-1 spre –2 grade) față de normal, cu excepția vestului și nord vestului, acolo unde avem parte de abateri pozitive, spre +1, +2 grade.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează rămânem cu minime negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade, cu –8, –9 grade pe crestele Orientalilor), dar și prin nordul și centrul Moldovei, Crișana, mare parte din Transilvania, Maramureș (-0 spre –2 grade). În restul țării avem minime de la 2 spre 4 grade, cu posibil 6 – 7 grade prin Banat și nordul Munteniei.

Maximele zilei de mâine marchează o creștere, astfel că, în cea mai mare parte a țării vorbim de maxime de la 14 spre 16, 17 grade, posibil spre 18 – 20 de grade prin Banat, Crișana. În zonele montane ne oprim la valori de 6 – 8, 9 grade, cu 2 –4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nori joși prin Munții Banatului, sudul Dobrogei (acoperire de 50 – 70%), pentru ca, odată cu a doua parte a dimineții nebulozitatea joasă să crească în tot sudul extrem al Munteniei și Olteniei. Seara, norii joși mai sunt prezenți prin Oltenia, nordul Dobrogei, iar la finalul zilei și prin sudul, sud-estul Moldovei.

Ceață:

– NU avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Avem parte de o zi fără precipitații mâine.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de vânt intens în zonele montane (50 – 60 km/h, iar în zona Munților Banatului 80 – 90 km/h). Rafale moderate, de 30 – 40 km/h vor fi posibile, pe timpul nopții, și prin Muntenia sau Dobrogea, iar în a doua parte a dimineții și spre amiază, prin Muntenia putem ajunge și la rafale de 50 – 55 km/h. Odată cu orele serii și până la finalul intervalului vântul se liniștește, devenind slab, la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă depus prin ninsorile de la începutul săptămânii pierde deja mult din grosime, prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului urmând să scadă chiar cu 10 cm, în timp ce prin restul zonelor montane pierdem  între 3 – 5 cm.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi liniștită din punct de vedere meteo, cu mult soare și temperaturi în creștere. Vântul va mai fi activ prin unele regiuni, până spre orele serii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *