Prognoză meteo 23 martie 2020–iarnă severă peste România!
Context sinoptic:
– Pe parcursul zilei de mâine anticiclonul Jurgen, cu centrul barici poziționat deasupra Rusiei, afectează vremea din bună parte a Europei. Blocajul creat și de prezența Anticiclonului Azoric permite în continuarea advecția unui aer polar pe direcția țării noastre, advecție care se va intensifica pe parcursul zilei de mâine și de marți, ducând abaterile termice de la 850 hPa chiar și la –10, –12 grade sub normalul perioadei.
Din punct de vedere al fronturilor, un front de ocluziune traversează țara noastră de la nord spre SE, pentru ca, la finalul zilei, un front cald superior să se poziționeze la E de țara noastră.
Temperaturi:
– Minimele nopții care urmează vor fi negative în zonele montane (-4 spre –6 grade, cu –8, –9 grade pe creste), prin Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, nordul Moldovei (-1 spre –3 grade). În Restul Moldovei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea vorbim de minime pozitive, în jurul a 2 grade, cu 4 –6 grade pe estul extrem al Dobrogei.
În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea rămân negative în zonele montane (valori de la –2 spre –4, –5 grade, cu –6 spre –8 pe crestele montane). În restul țării vorbim de maxime care nu mai trec de 2 – 3 grade, doar izolat, prin estul extrem al Dobrogei și prin sudul Crișanei posibil să atingem 5 – 6 grade.
Nebulozitate:
– La începutul nopții și pe parcursul ei, singurele zone din țară cu un cer variabil vor fi Banatul, Crișana, estul extrem al Moldovei și Maramureșul. Abia cu a doua parte a amiezii cerul se mai eliberează de nori prin nordul Moldovei și Maramureș (cer senin), prin Transilvania, Crișana, centrul și sudul Moldovei (acoperire de 50% a cerului cu nori), în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea nebulozitatea se păstrează la un 70 – 100% pe tot parcursul zilei.
Ceață:
– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.
Precipitații:
– Așa cum au arătat și avertizările meteo emise de ANM, ziua de mâine aduce precipitații din belșug, de toate felurile. La începutul nopții avem parte de ninsori (chiar moderate / abundente) prin zonele montane, Transilvania, nordul Olteniei și al Munteniei, dar și prin nordul Moldovei. În restul Olteniei, al Munteniei și sudul Dobrogei avem parte de ploi, moderate. Odată cu înaintarea în noapte aria ninsorile se extinde în mare parte din Muntenia, Oltenia (în sudul extrem al acestor regiuni vorbim de lapoviță), în Moldova (excepție face estul extrem) și continuă în Transilvania, zonele montane, în timp ce ploile rămân prezente în Dobrogea.
În prima parte a dimineții ninsorile se intensifică în toate regiunile menționate mai sus, dar vorbim despre ninsori și prin Crișana acum, posibil lapoviță prin nordul Dobrogei (Tulcea), ploaie și lapoviță prin estul Munteniei. Pe o deplasare E- V, ploile și lapovița traversează Muntenia, vorbim de reprize de lapoviță și prin Oltenia, Banat, iar ninsorile continuă în mare parte din Oltenia, nordul Munteniei, zonele montane, prin Transilvania. Odată cu orele serii ninsorile recâștigă teren, în toată Oltenia, Muntenia, Apuseni, Meridionali, sudul Orientalilor, devenind moderate, abundente, și continuând până la finalul intervalului de prognoză. Prin sudul Dobrogei și estul extrem al Munteniei vorbim de ploi și lapoviță.
Cantitățile de precipitații așteptate să cadă se vor situa între 25 – 30, 40 mm îl Oltenia, vestul și centrul Munteniei, zonele montane, în timp ce în restul zonelor unde vom avea parte de precipitații nu ne așteptăm la mai mult de 5 – 10, 15 mm. Dintre acestea, ninsorile vor fi majoritare, mai ales în Oltenia și zonele montane, iar în Muntenia, ninsorile vor reprezenta 10 – 15 mm.
Vânt:
– Odată cu orele dimineții vântul devine intens în zonele montane, unde vom avea parte de rafale de 60 – 70 km/h, pentru ca, pe parcursul după amiezii, rafalele de vânt de 50 – 60 km/h ajung și prin estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, Crișana, Maramureș iar până la finalul zilei acestea ajung și prin Oltenia, în timp ce în zonele montane putem ajunge și la rafale de 80 – 90 km/h.
Strat de zăpadă:
– Pentru ziua de mâine, stratul de zăpadă din zonele montane va primi un aport substanțial, de peste 15 – 20 cm strat nou, în unele zone chiar și de 30 – 40 cm. Strat de zăpadă se va depune și prin sudul Transilvaniei (2 – 4 cm), în sudul și centrul Munteniei (2 – 4 cm) în timp ce prin Oltenia (nordul și centrul regiunii) vorbim de 10 – 15 cm.
Concluzii:
– Începem săptămâna cu fenomene de iarnă, chiar severe (viscol), care vor atinge apogeul odată cu ziua de marți. Temperaturi în scădere, vânt, ninsori chiar abundente și asta fix la câteva zile după ce am intrat inclusiv în primăvara astronomică.