prognoze

Prognoză meteo 21 martie 2020–mâine, temperaturi de mai. Apoi, vine viscolul!

Context sinoptic:

– Cu bună parte din Europa aflată sub influența unor câmpuri de presiune ridicată, asociată unor anticicloni, în zona României se dezvoltă o zonă depresionară, de joasă presiune, care va permite și trecerea unui front rece de la NV spre SE.

Regimul de circulație NV – SE ne mai păstrează și bună pare din ziua de mâine tot într-un sector cald, cu abateri spre +6 spre +8 grade, dar lucrurile se vor schimba radical odată cu intrarea în ziua de duminică.

Temperaturi:

– La nivelul întregii țări minimele nopții care urmează se vor situa la valori de la 4 spre 6,7  grade. În zonele montane nu trecem de 1 – 3 grade, cu –1 spre –2 grade pe creste.

Ziua de mâine va fi foarte caldă, cu maxime care vor ajunge prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și sudul Banatului chiar la 20 – 22 de grade. În centrul Moldovei, zonele deluroase ale Munteniei și Olteniei, Transilvania, restul Banatului și Crișanei, respectiv Dobrogea avem maxime de la 16 spre 18 grade, în timp ce în nordul Crișanei ne oprim la un 12 – 14, 15 grade. Răcirea care urmează să vină peste noi se va resimți chiar de mâine în nordul Moldovei, acolo unde nu mai trecem de 6 – 8 grade, în timp ce în zonele montane vorbim de temperaturi în jurul a 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă (grade de acoperire 30 – 50%) prin nordul Transilvaniei, Moldova, estul Munteniei, Dobrogea. Odată cu orele amiezii, prin nordul țării nori joși compacți pătrund prin nordul țării și, până la finalul zilei, acoperă toată Moldova, Maramureșul, nordul Transilvaniei, Crișana și vestul Banatului.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Odată cu orele amiezii, prin nordul Moldovei (Suceava, Botoșani) pătrunde un front de precipitații care aduce ploi prin zonele joase (Botoșani, Iași), ploi și prin Maramureș, Satu Mare, Sălaj, nordul județului Bihor, respectiv lapoviță și ninsori (moderate și abundente) prin nordul Orientalilor.

Vânt:

– Mâine după amiază vorbim de intensificări moderate ale vântului prin sudul Moldovei (40 – 45 km/h) pentru ca, odată cu seara zilei de mâine, rafale de vânt de 50 – 60 km/h să afecteze la început nordul Moldovei și, pe o deplasare N – S, să ajungă apoi și în centrul și sudul regiunii. La finalul zilei vorbim de astfel de intensificări și prin zona de Curbură și estul Munteniei, respectiv nordul Maramureșului.

Strat de zăpadă:

– Dacă în restul zonelor montane stratul de zăpadă continuă să scadă cu 2 – 5 cm, în nordul Orientalilor vorbim de o depunere de 6 – 10 cm.

Concluzii:

– Mâine este cea mai caldă zi a săptămânii, dar tot de mâine, odată cu orele după amiezii, lucrurile încep să se schimbe în mod radical și urmează să vorbim de o iarnă autentică și severă în bună parte din țară, pentru cel puțin jumătate din săptămâna care vine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *