prognoze

Prognoză meteo 18 martie 2020–o zi liniștită de primăvară!

Context sinoptic:

–  Și pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre va acționa un câmp de presiune ridicată asociată unui anticiclon cu centri barici Helge și Ingolf. La începutul intervalului, în zona de N, NE a țării noastre se va poziționa o frontoliză caldă, care ne va părăsi destul de repede.

Din punct de vedere al circulației, ziua de mâine va împărți țara noastră în două mari zone: jumătatea nordică are parte de abateri termice pozitive (+2 spre +4 grade) în timp ce sudul țării are parte de abateri negative (-0 spre –2 grade).

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu minime negative în bună parte din țară, cu valori care nu vor trece de un –0 spre –2 grade, iar prin zonele montane chiar –4, –5 grade. Valori pozitive, spre 2 – 4 grade, se pot atinge prin Muntenia, zonele deluroase ale Moldovei, Banatului, nordul Dobrogei.

Maximele de mâine se vor opri la valori de 12 – 14 grade în aproape toate zonele, ușor mai ridicate, spre 16 grade, prin Banat și Crișana, în timp ce în zonele montane vorbim de maxime de 8 – 10 grade, cu 2 – 4, 5 grade pe crestele montane.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă prin zonele montane (70 – 100%), dar și prin Moldova, Dobrogea (grad de acoperire de 50 – 70%). Spre orele prânzului nebulozitatea se accentuează prin zona Dobrogei. Pentru restul zilei vorbim de un cer mai mult senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții sunt condiții de ninsoare slabă pe unele creste din Orientali iar dimineața și prin zona Carpaților de Curbură. Spre orele prânzului sunt posibile ploi slabe prin zona Dobrogei (nordul județului Constanța, sudul județului Tulcea).

Vânt:

– La începutul și pe tot parcursul nopții avem parte de rafale de vânt care pot ajunge la un 60 – 70 km/h prin zona Meridionalilor. În restul țării vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– Și pe parcursul zilei de mâine stratul de zăpadă pierde din cm în toate zonele montane (scăderea fiind de 2 – 5 cm).

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi liniștită din punct de vedere meteo, cu temperaturi plăcute, fără precipitații, ceață sau vânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *