prognoze

Prognoză meteo 16 martie 2020–ger noaptea, mult soare ziua!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine deasupra țării noastre va acționa tot un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon cu centrul baric Helge. Prezența acestui anticiclon ține departe de țara noastră și fronturile atmosferice, rezultând astfel o vreme liniștită, fără fenomene majore.

Din punct de vedere al circulației, ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre avansul unui aer mai cald, pe direcție NV – SE, care va duce abaterile termice pozitive la un +2 spre +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte rece la nivelul întregii țări, cu minime negative, de la –2 spre –4, –5 grade, iar pe crestele montane chiar 8 spre – 10 grade. Maximele nu vor avea diferențe mari de la o regiune la alta, urmând să fie cuprinse între 8 – 10 grade, cu un posibil 12 grade prin Banat. În zonele montane se vor atinge 2 –4, 5 grade cu valori de –1 spre –3 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem condiții de nebulozitate joasă prin vestul Meridionalilor, prin Munții Banatului și prin Banat (grade de acoperire 50 – 70%). Odată cu orele dimineții și până la finalul zilei vorbim de un cer lipsit de nori la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu vom avea condiții de ceață la nivelul țării noastre mâine.

Precipitații:

– La începutul nopții avem condiții de lapoviță și ninsoare, dar și depunere de polei prin vestul Meridionalilor, fenomene care vor înceta destul de repede.

Vânt:

– Pe parcursul zilei de mâine vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, cu rafale care nu vor trece de 10 – 20 km/h.

Strat de zăpadă:

– Strat de zăpadă consistent mai avem doar pe crestele montane, în timp ce în restul zonelor montane mai avem doar 5 – 10 cm.

Concluzii:

– Urmează o noapte rece, chiar geroasă prin unele zone. Nici maximele de mâine nu vor fi foarte mari. Singura veste bună: mult soare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *