prognoze

Prognoză meteo 15 martie 2020–se răcește, ploi prin sud!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, în zona țării noastre se va poziționa un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon cu centrul baric Helge. Din punct de vedere al fronturilor, un front rece poziționat în bazinul Mării Negre are o deplasare E – S și și estul, sud estul țării noastre.

Din punct de vedere al circulației, una pe direcție N – S, SE, ne vom regăsi într-un sector rece, cu abateri termice negative care se vor duce, la 850 hPa, chiar și la –6 spre –8 grade.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează vor pleca de la valori de –4 spre –6 grade în zonele montane (cu –8 spre –10 grade pe creste), –0 spre –2, –3 grade în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș și Crișana. În restul țării (Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de minime între 4 – 6, 7 grade.

Temperaturile maxime rămân negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade, cu –6 spre –8 pe creste), iar în Moldova ne oprim la un 2 – 4 grade. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și Crișana vorbim de maxime între 6 – 8 grade, pentru ca maximele zilei să le atingem în Banat, cu 11 – 12 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți în zonele montane, Moldova (acoperire de 50%), Dobrogea (acoperire de 50%), Oltenia și Muntenia (acoperire de 100%). Până la orele prânzului mai avem nebulozitate joasă prezentă doar prin sudul Banatului, vestul Meridionalilor, sudul extrem al Munteniei și Oltenia. Odată cu a doua parte a după amiezii, pe parcursul serii și până la finalul zilei cerul devine senin în cea mai mare parte a țării, cu excepția vestului Meridionalilor și Munții Banatului.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori în zona Orientalilor și prin Meridionali, și ploi prin Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Până la orele dimineții mai vorbim de ploi doar prin sudul Olteniei și al Dobrogei, ninsorie continuând în Orientali și prin zona Carpaților de Curbură. Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii ninsorile devin moderate în zona vestică a Meridionalilor, iar ploile continuă în Oltenia pentru ca seara și până la finalul zilei să mai avem parte de ninsori doar prin vestul Meridionalilor.

Cantitățile de precipitații vor fi slabe, doar prin sudul extrem al Munteniei să ne apropiem de un 10 mm/24h.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de rafale moderate prin Banat, Moldova (40 – 50 km/h), estul și sud-estul Munteniei (aici rafalele pot ajunge și la 60 – 70 km/h), respectiv Dobrogea (40 – 50 km/h). Odată cu orele după amiezii vântul se liniștește la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Orientalii și crestele estice ale Meridionalilor primesc mâine un 2 – 5 cm de strat nou de zăpadă, în timp ce în restul zonelor montane acesta mai scade cu 2 – 3 cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre o răcire, cu maxime care doar prin vestul țării se mai apropie de 12 grade. Precipitațiile sunt prezente mai mult pe sudul țării, la fel ca și vântul, care poate ajunge la rafale de 60 – 70 km/h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *