prognoze

Prognoză meteo 12 martie 2020–cald, soare!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre se va manifesta (la început în vest nord-vest, apoi în toată țara) un câmp de presiune scăzută asociată unei depresiuni nordice, cu centri barici Hanna și Gisela. Dacă la începutul intervalului de prognoză avem un front cald poziționat pe nord, care va ajunge la nord-est, pe parcursul zilei, dinspre vest, vin două fronturi rece care se vor uni și vor traversa cea mai mare parte a Europei de la NV spre SE.

Din punct de vedere al circulației (pe direcție V-E), mâine avem parte de o advecție puternică de aer cald, care va duce abaterile termice pozitive de la 850 hPa și la +12 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează vor fi cuprinse între 4 – 6 grade la nivelul întregii țări, cu valori ușor mai ridicate, spre 8 grade, prin zonele deluroase ale Moldovei, prin Crișana și sudul Transilvaniei. Pe crestele montane putem avea valori ușor negative, spre –1, –2 grade.

Maximele zilei vor fi și ele uniforme la nivelul întregii țări, cu valori de la 16 – 18 grade, chiar spre 20 – 21 de grade prin sudul extrem al Olteniei, vestul Banatului. Prin zonele montane vorbim de valori de 10 – 12 grade, cu 3 – 5, 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane, pentru ca, până la orele prânzului nebulozitatea să se concentreze pe nordul Transilvania, Maramureș, Apuseni și Orientali. Odată cu orele amiezii și până la finalul zilei cerul se eliberează complet de nori.

Ceață:

– Pe timpul nopții, al dimineții și până la orele prânzului avem condiții de ceață prin zonele montane.

Precipitații:

– la începutul nopții avem parte de ploi prin nordul Orientalilor, Meridionali și Apuseni, ploi care vor înceta până la începutul dimineții.

Vânt:

– Pe timpul nopții vorbim de intensificări moderate ale vântului în toate zonele montane (50 – 60 km/h), iar după amiaza avem intensificări în Orientali (60 – 70, 80 km/h) dar și prin nordul Crișanei sau sudul Moldovei (40 – 50 km/h). Pe timpul serii și până la finalul zilei avem rafale de 80 – 90 km/h prin zona Orientalilor, în timp ce în restul țării vom ave un vânt slab.

Strat de zăpadă:

– Pe parcursul zilei de mâine stratul de zăpadă va continua să piardă din cm în toate zonele montane, ritmul de scădere fiind cuprins între 2 și 5 cm în 24 de ore.

Concluzii:

– Urmează o zi liniștită, fără fenomene meteo deosebite, cu un cer mai mult senin și temperaturi care se vor apropia de un 18 – 20 de grade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *