prognoze

Prognoză meteo 08 martie 2020–De ziua doamnelor, o vreme capricioasă precum o doamnă!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, în cea mai mare parte a nordului Europei acționează un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni poziționate în nordul extrem, cu centrul baric Flora. În același timp, în vestul și centrul Europei își face simțită prezența anticiclonul Azoric. În ceea ce privește țara noastră, ea se regăsește în zona de acțiune a unor centri barici de joasă presiune. Din punct de vedere al fronturilor, la est de țara noastră se poziționează un front cald, care va avansa pe direcție E – V în prima parte a săptămânii viitoare.

Și pe parcursul zilei de mâine ne vom afla tot în sector cald, cu abateri termice spre +8, +10 grade în estul, sud-estul extrem, +4 spre +6 grade în restul țării cu excepția vestului extrem, acolo unde vom fi în zona temperaturilor normale sau ușor sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Temperaturile minime nu vor trece de valori cuprinse între 2- 4, 5 grade  prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, iar pe crestele montane este posibil să avem minime ușor negative, spre –1, –2 grade. În Moldova, Oltenia, Muntenia avem parte de minime cuprinse între 6 – 8, 10 grade, în timp ce prin Dobrogea am putea ajunge chiar la 12 – 13 grade.

În ceea ce privește maximele zilei de mâine, vorbim de valori în jurul a 14 – 16 grade doar prin estul, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. În restul Moldovei, vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, și Maramureș ne oprim la 8 – 10, 11 grade, în timp ce prin Transilvania vorbim doar de 6 – 8 grade, valori pe care le vom întâlni și prin zonele montane. Pe crestele montane vorbim de maxime ușor negative, –1, –2 grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții norii joși îți fac simțită în cea mai mare parte a țării, singurele zone pe unde am putea vorbi de un cer variabil spre senin urmând să fie Banatul, sudul Munteniei și Dobrogea, pentru ca, până la orele prânzului să vorbim de un cer acoperi de nori la nivelul întregii țări. Până la finalul zilei cerul devine variabil prin Oltenia și vestul Banatului și Crișanei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin nordul Orientalilor dar și prin Apuseni și Maramureș, pentru ca, pe parcursul dimineții să avem condiții de ceață prin Meridionali dar și prin centrul Moldovei. Odată cu orele serii ceața revine prin toate zonele montane.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezente prin Oltenia, nordul Munteniei, Maramureș, iar prin Meridionali avem lapoviță și ninsori. Pe o direcție de deplasare NV – SE, precipitațiile ajung, până la orele dimineții, în Transilvania, Moldova (ploi) în timp ce în Meridionali și Orientali avem parte de lapoviță și ninsori. Plouă și prin sudul Olteniei. Acestea sunt zonele unde avem parte de ploi până la orele prânzului, când vorbim de o extindere a lor și prin Dobrogea, Muntenia(sudul și sud-estul regiunii, unde putem avea parte inclusiv de fenomene convective: grindină de mici dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie, oraje, ploi având caracter torențial). Continuă să plouă și prin Transilvania, nordul Moldovei, Maramureș, ia în zonele montane continuă să ningă. Până la finalul zilei aria precipitațiilor se restrânge spre nordul Maramureșului (ploi) nordul Orientalilor (lapoviță și ninsori), sudul și sud-estul Munteniei (ploi).

Cantitățile de precipitații ar putea ajunge la un 15 – 20 mm/24h prin sudul extrem al județului Dolj, prin județele Brăila, Călărași, Ialomița, dar și prin zonele montane. În restul zonelor unde vom avea precipitații nu vom trece de un 5 – 10 mm.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe parcursul întregului interval de prognoză, la nivelul întregii țări, cu excepția intervalului scurt din după amiază când, pe aliniamentul Călărași – Ialomița – Brăila – Tulcea, am putea avea parte de rafale de 50 – 60, 65 km/h, asociate fenomenelor convective care s-ar putea produce.

Strat de zăpadă:

– Va ninge mâine în zonele montane, iar asta se va vedea și în faptul că stratul de zăpadă va mai recupera câțiva cm (7 – 10 cm) mai ales prin Orientali și Meridionali.

Concluzii:

– 8 martie, o zi atât de specială pentru noi toți, ziua în care ne sărbătorim femeile atât de dragi nouă, se anunță una capricioasă precum…o doamnă. Cu temperaturi variind de la o regiune la alta, cu ploi pe arii extinse (chiar fenomene convective), cu ninsori la munte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *