prognoze

Prognoză meteo 07 martie 2020–22 de grade prin sud-est!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine, la nivelul țării noastre, va acționa un câmp de presiune scăzută, asociat ciclonului Elli, al cărui centru baric este poziționat în nordul Europei acum. Pe parcursul zilei, un front rece se poziționează la nivelul țării noastre, flancat la nord și sud de fronturi calde. La finalul zilei vom avea parte de un front cald poziționa la SE de țara noastră.

Și mâine vom fi tot pe o circulație V – E, care va aduce abateri termice de +8 spre +10 grade prin sud, est, sud-est iar în restul zonelor vorbim de valori normale sau abateri ușor pozitive, spre +2, +3 grade.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează vor fi cuprinse, în mare parte din țară, între 2 – 4, 6 grade, cu valori posibil ușor mai ridicate prin sudul Moldovei, nordul Dobrogei, Banat și Crișana, unde se pot atinge 8 – 10 grade. Pe crestele montane putem avea minime negative (-0 spre –2 grade).

Maximele de mâine readuc primăvara târzie în bună parte din țară. Se vor atinge 18 – 20, 22 de grade prin centrul și sudul Moldovei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea. În nordul Moldovei și Transilvania ne oprim la 12 – 14 grade, pentru ca valorile maxime cele mai scăzute să le avem în Banat, Crișana și Maramureș, cu ale lor 8 – 10 grade. În zonele montane ne oprim la valori de 4 – 6 grade, cu valori ușor negative posibile pe crestele Meridionalilor și Orientalilor.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții  norii joși sunt prezenți în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei și al Munteniei, pentru ca, până la orele prânzului, aria nebulozității să se mai restrângă spre nordul Transilvaniei, Maramureș, respectiv NV Banatului și Crișanei, respectiv nordul Moldovei și zonele montane. Seara și până la finalul zilei norii joși acoperă și toată Oltenia și Muntenia, pe lângă zonele menționate mai sus.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până dimineața avem condiții de ceață prin Apuseni dar și prin Munții Banatului, pentru ca seara și la finalul zilei să avem condiții de ceață pe arii izolate din Maramureș, din nou Apuseni.

Precipitații:

– Despre precipitații vorbim chiar de la începutul nopții, când avem ploi prin Banat, Crișana, prin Oltenia, prin vestul Meridionalilor, Munții Banatului, Apuseni (pe crestele montane vorbim de lapoviță și ninsori). Până la orele dimineții ploile ajung și prin nordul Munteniei, respectiv vestul Transilvaniei. În zonele montane înalte ninge. Aria ploilor se restrânge, spre prânz, către nordul Crișanei, Maramureș, iar în nordul Orientalilor avem lapoviță și ninsori. Odată cu a doua parte a amiezii și seara ploile reapar prin Banat, sudul Munteniei (aici putem avea parte și de fenomene convective), sudul Olteniei, pentru ca, până la finalul zilei să avem ploi în mare parte din Muntenia, sud-estul Olteniei, toată zona Occidentalilor (pe crestele apusene vor fi condiții de lapoviță și ninsori).

Cantitățile de precipitații vor fi mai importante doar prin zona Apusenilor (30 – 40 mm), dar și prin județele Timiș, Arad, Bihor (20 – 25 mm). În restul zonelor unde avem precipitații nu vom trece de un 5 – 10 mm.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem intensificări ușoare de vânt prin zonele montane (rafale de 30 – 40 km/h), pentru ca, odată cu orele amiezii, și prin sudul Moldovei să avem astfel de intensificări. Odată cu orele serii și până la finalul zilei vântul se liniștește la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Scăderea stratului de zăpadă din zonele montane continuă și pe parcursul zilei de mâine, urmând să dispară între 2 și 5 cm în toate zonele montane.

Concluzii:

– Mâine avem parte de o zi în care temperaturile cresc iarăși spre valori de sfârșit de primăvară prin sud, sud-est, iar ploile continuă să fie prezente prin multe zone, mai importante prin vest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *