prognoze

Prognoză meteo 05 martie 2020–luăm pauză de la primăvară. Revine iarna prin unele zone!

Context sinoptic:

– Cu mare parte din Europa dominată de prezența unor centri barici de joasă presiune, asociați ciclonilor Elli sau Diana, sud-estul Europei, inclusiv România, se va regăsi într-o zonă de presiune ridicată, anticiclonică, dar cu valori mai degrabă potrivite pentru depresiuni, 1010 – 1012 mBa. Și din punct de vedre al fronturilor, mâine nu suntem abordați de niciunul.

Din punct de vedere al circulației, una pe direcție V – E, rămânem în sector cald, dar abaterile termice pozitive nu mai trec de +2 spre +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– La noapte avem parte de minime negative prin nordul Orientalilor, Apuseni, Meridionali (-0 spre –2, –3 grade cu –4 spre –5 grade pe creste). În nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana minimele nu urcă mai sus de un 2 –4 grade, pentru ca în restul Moldovei (centru și sud), Oltenia, Muntenia și Dobrogea să ajungem la minime de 6 – 8, chiar 10 grade prin estul extrem al Munteniei.

Scăderea temperaturilor se resimte și la nivelul maximelor, care mai ajung la valori de 14 – 16 grade doar prin nordul extrem al Dobrogei, în timp ce în restul Dobrogei, Oltenia, Muntenia, Banat și Crișana ne oprim la 10 – 12 grade. Temperaturi și mai scăzute vom avea prin centrul și nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Orientali, unde nu trecem de 2 – 4, 6 grade. În zonele montane înalte avem parte de maxime negative (spre –2, –3 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea au parte de un cer la început senin, apoi variabil, în timp ce în restul țării norii joși fac legea. Pe parcursul dimineții avem nori joși la nivelul întregii țări, cu acoperire de 50 – 70% prin Banat, Crișana, sudul extrem al Munteniei, Dobrogea. După amiaza și până la finalul zilei, cerul se eliberează de nori în Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, în timp ce restul țării rămâne cu cerul complet acoperit de nori.

Ceață:

– Pe timpul nopții și apoi odată cu orele serii de mâine avem condiții de ceață prin zonele montane, iar prin Orientali posibil chiar cu depunere de chiciură.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și lapoviță și ninsori prin Apuseni și Meridionali. Până la orele dimineții ninsorile ajung și prin Maramureș și nordul Orientalilor. Pe parcursul dimineții avem ploi în Muntenia, Transilvania, nordul Moldovei, în timp ce prin Meridionali, Orientali și depresiunile Transilvaniei predomină ninsorile. După amiaza aria ploilor se restrânge la Moldova, nordul Munteniei, nordul Dobrogei, sudul și estul Transilvaniei, iar ninsorile continuă în zonele montane. Ploile continuă în Moldova și Dobrogea până spre finalul intervalului de prognoză, cu tendința de restrângere spre estul extrem al regiunilor.

Deși va ploua în aproape toată țara, cantitățile de precipitații vor fi importante cantitativ în Meridionali (40 – 50 mm), prin Transilvania, Maramureș, nordul Orientalilor (15 – 20, 25 mm), pentru ca în restul țării să nu trecem de un 5 – 10, 15 mm.

Vânt:

– Pe parcursul zilei de mâine vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, cu ușoare intensificări (50 – 60 km/h), prin zonele montane.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din zonele montane mai refac din stratul de zăpadă, mai ales prin nordul Orientalilor (unde se depun 5 – 10 cm), respectiv crestele Meridionalilor (unde se depun 15 – 20 cm).

Concluzii:

– Ziua de mâine oprește un pic avântul primăverii – verii care ne-au făcut să visăm frumos. Temperaturile scad, ploile sunt prezente prin multe zone, ninsorile apar și ele, mai ales la munte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *