prognoze

Prognoză meteo 04 martie 2020–Banatul și Crișana sunt ”fruncea” la ghinion–ploi și frig!

Context sinoptic:

– Și ziua de mâine va fi una în care țara noastră se va afla în zona de influență a unui câmp de presiune scăzută, asociată unui centru baric derivat din depresiunea Diana, care se va poziționa fix la nivelul țării noastre, înainte de a fi împins spre estul extrem al regiunii de un anticiclon mobil.

Și din punct de vedere al fronturilor avem o zi dinamică. La începutul intervalului avem poziționate în zona noastre un front rece, unul cald și unul de ocluziune. Până la orele prânzului rămânem cu un front cald la V, NV și unul rece pe S, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză, pe estul țării să se poziționeze un front rece cu deplasare spre est.

Din punct de vedere al circulației, și ziua de mâine ne regăsește tot într-un sector cu abateri termice pozitive (+8 spre +10 grade față de normalul perioadei), pentru ca la finalul intervalului de prognoză, pe direcție V – E să avanseze o masă de aer ușor mai rece decât normele climatologice, care va afecta mai ales partea de vest a țării.

Temperaturi:

– Urmează o noapte deosebit de caldă la nivelul întregii țări, cu valori de temperatură care ar trebui, de fapt, să fie atinse ca maxime, adică 8 – 10, 12 grade. Temperaturi ușor mai scăzute se pot atinge prin nordul Munteniei, zonele montane și nordul Moldovei, adică 4 spre 6, 7 grade.

Temperaturile maxime rămân extrem de ridicate prin cea mai mare parte a țării, urmând să avem parte de valori de 16 – 18, 19 grade. Excepție vor face Banatul și Crișana, acolo unde nu trecem de un 8 – 10, 11 grade și zonele montane cu ale lor 6 – 8, 9 grade (3 – 5 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții norii joși se adună și acoperă total cerul Banatului, Crișanei și Maramureșului, iar până la orele prânzului norii și își fac apariția și prin Meridionali și nordul Munteniei. Odată cu orele serii nebulozitatea se extinde și la nivelul Olteniei, Transilvaniei, restul Munteniei iar spre finalul zilei norii joși ajung și în Moldova (cu un grad de acoperire de 50 – 70%).

Ceață:

– Condiții de ceață ar putea apărea, în prima parte a dimineții, prin zonele montane ale județelor Argeș, Dâmbovița, dar și prin Vâlcea și Apuseni. Spre finalul zilei ceața și-ar putea face apariția prin nordul Orientalilor.

Precipitații:

– Avem parte de precipitații din plin pe parcursul zilei de mâine. Ploile sunt prezente chiar de la începutul intervalului de prognoză, prin Caraș Severin, Hunedoara, Cluj, Arad, Bihor, Maramureș, Satu Mare, dar și prin zonele montane din Gorj, Vâlcea, Sibiu (pe creste avem condiții de lapoviță). Pe parcursul nopții ploile se concentrează pe tot Banatul, Crișana, Maramureș și acolo rămân până la finalul zilei. Odată cu orele după amiezii ploile ajung și prin Oltenia, apoi Muntenia, Transilvania, iar la finalul zilei și prin Moldova. În zonele montane (Meridionali, Apuseni) avem parte și de lapoviță și ninsori.

În Banat, Crișana și zonele montane aferente vorbim de cantități de 25 – 30 mm, în timp ce prin Transilvania, Maramureș, Oltenia nu avem mai mult de 3 – 5, 10 mm în 24 de ore.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de intensificări de vânt prin zonele montane, la rafală urmând să atingem și 50 – 60, 70 km/h. Odată cu orele amiezii, prin sudul Moldovei avem parte de rafale moderate de 50 – 60 km/h, iar prin Muntenia (sudul regiunii), intensificări de 40 – 50 km/h. Seara aduce un vânt liniștit în toată țara, doar prin Meridionali urmând să mai avem rafale de 60 – 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă din zonele montane pierde și mâine din grosime, în medie cu 2 – 5 cm.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi caldă în cea mai mare parte a țării. Mai puțin norocoși sunt cei din Banat, Crișana, Maramureș, unde va ploua pe tot parcursul zilei iar temperaturile, în Banat și Crișana, vor fi apropiate de normalul perioadei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *