Vremea în martie? Mai caldă, săracă în precipitații!
Iată-ne ajunși la finalul unei ierni cu totul atipice pentru ceea ce eram noi obișnuiți la nivelul țării noastre. Puțină zăpadă, recorduri peste recorduri de temperaturi, fenomene meteo potrivite mai degrabă lunilor de primăvară – vară. Dacă tot am avut primăvară în iarnă, există riscul să avem iarnă în primăvară?
Nu este nimic neobișnuit să avem parte de alternanțe termice și meteorologice de la o extremă la alta. Și care să includă, da, chiar și fenomene de iarnă, inclusiv episoade de viscol. Climatic vorbind, martie este o lună a schimbărilor bruște, determinate și de modificările ce apar la nivel de circulație: advecții de aer mai cald și mai umed dinspre Atlantic și Mediterană, coroborate cu o retragere accentuată a anticiclonului est-european spre estul extrem.
Estimarea sezonieră a celor de la ECMWF redă un tipar pe care îl putem considera deja general valabil pentru acest început de an. Din punct de vedere al abaterilor termice, vorbim de un martie mai cald decât normalul perioadei la nivelul întregii țări. Cu abateri chiar spre +2 grade prin nordul extrem al Moldovei, +1,5 spre 2 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, a Banatului și Crișanei, unde abaterile termice pozitive se opresc spre un +0,5, maxim 1 grad.
Din punct de vedere al precipitațiilor, veștile continuă să fie foarte proaste. Suntem într-un deficit major de apă la nivelul culturilor de toamnă, cu secetă pedologică majoră și extremă în bună parte din teritoriul agricol și martie nu pare să vină cu vești bune.
Abaterile cantităților lunare de precipitații vor fi în continuare negative la nivelul întregii țări, cu excepția Orientalilor, acolo unde se vor apropia de normal sau vor fi doar ușor sub normalul perioadei.
IMPORTANT:
Estimările sezoniere ECMWF au un grad de realizare în jurul a 60% și ele nu iau în calcul posibilele fenomene extreme care nu pot fi prognozate pe termen lung.