prognoze

Prognoză meteo 02 martie 2020–mai cald, mai multe precipitații!

Context sinoptic:

– Începem săptămâna fiind sub influența unei depresiuni cu centrul baric Diana, care va aduce un câmp de presiune scăzută la nivelul țării noastre, dar și o serie de fronturi: la început un front cald care ne traversează de la S la N, apoi un front rece cu deplasare SV – NE.

Pe parcursul zile de mâine advecția de aer cald de la 850 hPa se intensifică, astfel că abaterile termice ajung și la un +8 spre +10 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi minime între 2 și 4 grade în Oltenia, Muntenia (aici, prin zona sud-estică este posibil să avem chiar minime ușor negative, de –0 spre –1 grad), Moldova. în zonele deluroase din Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, și Dobrogea minimele ajung la 6 – 8 grade, chiar spre 10 grade prin sud-estul Banatului. În zonele montane se vor atinge 2 – 4 grade, cu valori de –0 spre –2 grade pe crestele montane.

Maximele zilei de mâine vor fi cuprinse între 10 – 12, 13 grade în Moldova, Transilvania, Maramureș Crișana, cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, respectiv NE Dobrogei. Cel mai cald va fi în restul Dobrogei, sudul extrem al Olteniei și Munteniei și Banat, acolo unde ajungem la valori de 16 – 18 grade. În zonele montane ne oprim la maxime de 6 – 8 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă va fi accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, sudul Moldovei, Dobrogea și Oltenia, dar și prin nordul Transilvaniei. Până la orele prânzului norii joși ajung și prin Muntenia, restul Moldovei, zonele montane. După amiaza cerul se eliberează de nori (cu excepția zonelor montane și a Maramureșului) pentru ca seara și până la finalul zilei să mai vorbim de nebulozitate doar prin nordul Orientalilor.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață prin sudul Moldovei (Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați) dar și prin Buzău, iar spre orele prânzului ceața ar putea apărea și prin zonele montane ale județelor Gorj, Vâlcea, Argeș.

Precipitații:

– Încă de la primele ore ale nopții un front de precipitații ne abordează dinspre Ungaria și Serbia, aducând ploi în Banat, Crișana, Maramureș dar și ninsori în zone Apusenilor și nordul Maramureșului. Pe o direcție de deplasare V – E, dimineața ploile ajung și prin Transilvania, Oltenia, iar ninsorile apar și prin Meridionali și nordul Orientalilor. Până la orele prânzului vorbim de o restrângere a ariei precipitațiilor către Muntenia, nordul Crișanei, al Moldovei și Orientali (aici vorbim de ploi, iar pe creste lapoviță și ninsori). După amiaza vine cu o nouă repriză de ploi prin Banat, Crișana, ploi care, prin județul Arad, nordul județului Alba, sudul județului Cluj, ar putea fi însoțite și de descărcări electrice. Nu este exclus nici fenomenul rar de thundersnow prin zona Apusenilor. Ploi însoțite de fulgere putem avea și prin nordul Transilvaniei.

Odată cu orele serii aria precipitațiilor se restrânge la Orientali, și vor fi de toate felurile, ploi, lapoviță și ninsoare. Din punct de vedere al cantităților vorbim de 5 – 10 mm, posibile spre un 25 – 30 mm prin zona Apusenilor și nordul Orientalilor.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul prezintă intensificări în zona Meridionalilor și Apusenilor, cu rafale de 60 – 70 km/h, iar prin Banat 50 – 60 km/h. Pe parcursul dimineții, intensificările de vânt ajung, în Banat și Crișana la 60 – 70, 75 km/h, în zona Apusenilor chiar la 90 – 100 de km/h, iar prin restul zonelor montane la 50 – 60 km/h. Situația rămâne neschimbată și pe parcursul după amiezii, adăugând și Transilvania cu ale ei rafale de 50 – 60 km/h. Abia odată cu orele serii și până la finalul zilei putem vorbi de un vânt liniștit la nivelul aproape întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde avem în continuare intensificări de 60 – 70 km/h

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din zona Apusenilor și Orientalilor vor mai aduce un posibil chiar 10 – 15 cm strat nou depuse. În restul zonelor montane stratul de zăpadă continuă să piardă din cm.

Concluzii:

– Prima zi a primei săptămâni din martie ne aduce o vreme destul de capricioasă, mai ales prin vest, nord și centru, acolo unde se vor concentra atât ploile (ninsorile la munte), cât și vântul dar și fenomene convective (mai ales oraje). Și prin restul țării este posibil să plouă, soarele nu va mai fi la fel de darnic, chiar dacă temperaturile cresc bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *