prognoze

Prognoză meteo 01 martie 2020 – primăvară în calendar, primăvară și ca vreme!

Context sinoptic:

– Prima zi de primăvară calendaristică aduce în zona țării noastre un câmp de presiune scăzută, asociată unui ciclon bine dezvoltat peste Europa, cu centri barici Charlotte și Diana, ciclon care își va face din plin simțită prezența în aceste prime zile de martie. Odată cu el avansează spre noi și fronturi atmosferice, de interes fiind, la finalul zilei de mâine, un front cald care ne va traversa de la sud la nord.

Din punct de vedere al circulației începem luna martie în sector cald, cu abateri pozitive de la +4 spre +6 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori de temperaturi de la 2 spre 4, 5 grade, cu valori mai ridicate prin Banat și Crișana (6 – 7 grade), dar și mai scăzute prin nordul și estul Munteniei, Dobrogea (-0 spre –1 grad). În zonele montane vom avea minime de –2 spre –4, –5 grade.

Din punct de vedere al maximelor, începem prima zi de primăvară cu valori de 12 – 14, 16 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Dobrogei, unde ne oprim la un 9 – 10 grade, respectiv a zonelor montane, unde nu trecem de un 6 – 8 grade (pe creste vor fi valori de 0-  2 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem condiții de nebulozitate joasă prin nordul Crișanei, al Transilvaniei, Moldovei și prin Maramureș, cu un grad de acoperire de 50 – 70%. Singura schimbare până la orele prânzului este reprezentată de apariția norilor joși și prin Dobrogea, situație care va rămâne neschimbată până la orele serii, când norii joși acoperă Banatul, Crișana, Maramureșul (grad de acoperire de 100%) dar și sudul Moldovei, Dobrogea (grad de acoperire de 30 – 50%).

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață pe parcursul zilei de mâine, la nivelul întregii țări.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin Bihor (ninsori în zona montană a județului), ploi care ajung apoi și prin Satu Mare, Cluj, Sălaj, Maramureș (și aici, în zonele montane, avem parte de ninsori). La orele dimineții sunt posibile ploi și prin nordul județelor Suceava și Botoșani. Odată cu orele după amiezii ploile reapar prin nordul județului Satu Mare iar ninsorile în nordul extrem al Orientalilor.

De interes devine, odată cu a doua parte a după amiezii, un front de precipitații bine definit, care se îndreaptă spre țara noastră și, odată cu orele serii, aduce ploi, la început în Timiș, Arad.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem rafale de vânt de 70 – 80 km/h prin zona Apusenilor. După amiaza avem intensificări de 50 – 60 km/h prin estul extrem al Moldovei și Dobrogei, iar în nordul Orientalilor se ating rafale de 70 – 80 km/h. Seara și finalul zilei aduc intensificări de vânt în toate zonele montane (rafale de 60 – 70 km/h), dar și prin Banat (40 – 50 km/h).

Strat de zăpadă:

– Deși prezent, consistent, prin zonele montane, stratul de zăpadă pierde pe parcursul zilei de mâine de la 2 spre 5, 7 cm din grosime.

Concluzii:

– Începem prima zi de primăvară calendaristică cu o vreme de primăvară. Temperaturi plăcute, precipitații, izolate, pe arii restrânse, doar pe timpul nopții, vânt agitat doar prin zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *