prognoze

Prognoză meteo 29 februarie 2020–o zi de pauză, cu vreme plăcută!

Context sinoptic:

– Mâine primim un răgaz din punct de vedere sinoptic,  aduse de prezența deasupra țării noastre a unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică. Nici din punct de vedere al fronturilor nu avem probleme mâine, țara noastră nefiind pe direcția niciunui front.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, deși începem ziua în zona cu abateri negative (de la –1 spre –2, –3 grade), până la finalul zilei vom intra într-un sector cald, care va duce abaterile la valori pozitive, chiar de +6 spre +8 grade.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori negative de temperatură în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, prin Oltenia, nordul Moldovei și al Munteniei (-0 spre –2, –3 grade) în timp ce în zonele montane minimele coboară spre –4, –6 chiar –8 grade (pe creste ajungem la –15 grade prin Orientali). În restul țării (Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea) avem parte de minime pozitive, de la 2 spre 4, 6 grade.

Temperaturile maxime rămân negative în zonele montane (-1 spre –3, –4 grade), în Transilvania, Maramureș ne oprim la 2 – 4, 5 grade, iar în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea vom avea parte de valori de 8 – 10, chiar 12 grade (prin sudul Olteniei și al Munteniei).

Nebulozitate:

– La începutul nopții norii joși sunt prezenți în bună parte din țară, pentru ca, până spre dimineață, să mai vorbim de nebulozitate joasă în zonele montane, Transilvania, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea. Până la orele după amiezii cerul devine senin în cea mai mare parte a țării, cu ceva nori (dar până în 50% grad de acoperire) prin Muntenia și Dobrogea, pentru ca, până la finalul zilei să ave, un cer complet senin, în toată țara.

Ceață:

– Începem noaptea cu ceață prin Mureș, Gorj, Vâlcea, Maramureș iar apoi și prin Bistrița, Harghita, și, în prima parte a dimineții, Bihor.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de precipitații pe arii extinse. Ninsori (moderate cantitativ) în toate zonele montane, ploi prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Prin zona Occidentalilor avem condiții de polei. Pe parcursul nopții, în sudul Moldovei, sunt condiții ca ploile să se transforme în lapoviță și ninsori. Odată cu orele dimineții aria precipitațiilor se restrânge și mai avem ninsori prin Meridionali respectiv ploi prin estul Munteniei și sudul Moldovei. Săpăm de precipitații până la prânz și nici nu ne mai intersectăm cu ele pentru restul zilei. În zonele montane se pot strânge cantități de 20 – 25 mm, în timp ce în restul țării vorbim de un 3 – 5, 10 mm.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de un vânt intens în zona Munților Banatului (rafale de 80 – 90 km/h) dar și prin sud-vestul extrem al Olteniei (50 – 60 km/h), pentru ca, odată cu înaintarea în noapte, să avem rafale de 70 – 80 km/h prin toată zona Meridionalilor. Pe parcursul zilei avem parte de un vânt liniștit la nivelul întregii țări pentru ca seara să avem intensificări cu rafale de 50 – 60 km/h prin toate zonele montane.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile vor continua în zonele montane, iar cantitățile văzute vor ajunge și la 15 – 20 mm (mai ales în zona Meridionalilor). Vom fi ninsori și în sudul Moldovei, 2 –3 mm de zăpadă.

Concluzii:

– Dacă pe timpul nopții mai avem încă parte de fenomene meteo interesante, fie că vorbim de ninsori, de ploi, de vânt, odată cu dimineața și pe tot parcursul zilei vorbim de o vreme liniștită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *