prognoze

Prognoză meteo 27 februarie 2020–vânt cu rafale de 70–80 km/h prin București!

Context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine, din punct de vedere sinoptic, ne vom afla tot în zona de influență a unui câmp de presiune scăzută, asociată unei depresiuni cu centrul baric Zehra poziționat în zona Scandinaviei. În același timp, în vestul Europei avem  centrul baric Bianca, care se va îndrepta spre noi odată cu ziua de vineri.

Din punct de vedere al fronturilor, suntem părăsiți de frontul rece, prin est, dar, până la finalul zilei, la granița de vest a țării se poziționează un front de ocluziune, care ne va afecta începând cu ziua de vineri.

Ziua de mâine aduce un transport de aer rece (pe direcție V – E) care va duce abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km) la valori ușor negative pentru data din  calendar.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi minime negative pe crestele montane (-0 spre –2, –3 grade), respectiv 2- 4 grade în restul zonelor montane. 2 spre 4, 5 grade vom avea și în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, prin nordul Munteniei și al Moldovei. Cele mai ridicate minime le vom avea în sudul și sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, acolo unde se vor atinge 10 – 12 grade. În restul Munteniei, Oltenia, Banat și Crișana se ating 6 – 8, 10 grade, iar în nordul și centrul Moldovei, Transilvania și Maramureș nu trecem de 4 – 6 grade. În zonele montane avem parte de maxime negative (-2 spre –4, –5 grade, cu –6 spre –7 grade pe creste).

Maximele de mâine marchează o scădere evidentă în cea mai mare parte a țării, astfel că ne luăm adio de la 20 – 22 de grade, cele mai ridicate valori ale zilei urmând să fie atinse în estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea (12 – 14, 15 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși acoperă Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania, nordul Moldovei, Oltenia, nordul Munteniei și zonele montane. Până la orele prânzului , cerul se mai eliberează de nori prin vest, nord-vest, pentru ca să avem parte de nebulozitate mai multă și prin Muntenia, dar și centrul Moldovei. Pe tot parcursul după amiezii avem parte de un cer variabil, mai mult noros în toată țara, cu un grad de acoperire de 30 – 50%, mai accentuată în zonele montane și Moldova (spre 100%). Seara și finalul zilei mai păstrează nori joși pe cer în zonele montane și prin Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii restrânse și pe intervale foarte scurte de timp, prin nordul Orientalilor.

Precipitații:

– Despre precipitații vorbim pe tot parcursul zilei. La începutul nopții vorbi de ploi prin Banat, Maramureș, nordul Crișanei, Transilvaniei, al Moldovei, în timp ce prin Orientali și Munții Banatului avem parte de ninsori, chiar ninsori moderate. Până la orele dimineții precipitațiile continuă tot prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei (ploi) iar în zonele montane va ninge.

În prima parte a dimineții avem în continuare ploi prin nord-estul extrem al Moldovei, prin Transilvania, prin Oltenia, la munte va continua să ningă, ninsorile pot apărea și prin dealurile nordice ale Moldovei, lapovița prin nordul Transilvaniei și estul Banatului. Spre prânz, ploile din nordul Moldovei se transformă în lapoviță și ninsori, lapoviță și ninsori am putea avea și prin nord-estul Transilvaniei, dar și prin sud-vestul regiunii. Va ninge în continuare în zonele montane, iar prin Oltenia și centrul Transilvaniei avem ploi. După amiaza, aria precipitațiilor se restrânge, astfel că mai avem parte de ninsori prin zonele montane, ploaie, lapoviță și ninsori prin sudul și centrul Moldovei, respectiv ploi prin Muntenia. Seara și până la finalul zilei mai avem doar ninsori prin Orientali, Carpații de Curbură și Apuseni.

Cantitățile de precipitații vor fi importante în zonele montane, dar și prin nordul Moldovei (25 – 30 mm), în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Oltenia vorbim de 5 – 10 mm.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de rafale de vânt de 60 – 70, 80 km/h prin zonele montane, iar prin Oltenia, izolat, 40 – 50 km/h. Odată cu a doua parte a dimineții, prânz și pe parcursul amiezii, vântul prinde putere în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, atingând la rafală și viteze de 70 – 80 km/h. Seara și până la finalul zilei vântul continuă să sufle cu putere în zonele montane (70 – 80 km/h), dar și prin sudul Dobrogei (50 – 60 km/h).

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă de la munte primește forțe proaspete, dar nu este exclus ca și prin nordul Moldovei să vedem un strat de zăpadă de 2 –3  cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce multe fenomene, de interes vor fi însă viscolul destul de puternic din zonele montane și vântul puternic, cu rafale de 70 – 80 km/h din sudul țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *