Prognoză meteo 26 februarie 2020–furtuni în vest, viscol la munte, temperaturi de aprilie prin restul țării!
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne vom afla în zona de presiune a unui câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni cu centrul baric Zehra. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului se poziționează, la granița de V, un front rece, care abia spre finalul zilei reușește să ajungă în zona de est a țării.
Din punct de vedere al circulației, pe sector vestic, rămânem în continuare în zona cu cele mai mari abateri termice, de până la +10 spre +12 grade față de normalul perioadei.
Temperaturi:
– Noaptea vine cu temperaturi cuprinse între 4 și 6 grade în aproape toată țara. Excepție vor face nordul Dobrogei, dealurile Moldovei, Banatul, Crișana, acolo unde se pot atinge chiar 8 – 10 grade. Prin zona Munteniei și a Olteniei, dar și prin sudul Transilvaniei sunt posibile minime negative, de –0 spre –1, –2 grade.
Maximele zilei de mâine vor caracteriza o zi de aprilie, cu valori de 20 – 22 de grade posibile prin sudul extrem al Olteniei Munteniei, dar și al Moldovei. În Oltenia, Muntenia, Moldova vor fi frecvente temperaturi de 17 – 18 grade. Prin Transilvania, Banat, sudul Crișanei ne oprim la maxime de 12 – 14 grade, iar în nordul Crișanei și Maramureș nu trecem de 8 – 10, 11 grade. În zonele montane vorbim de temperaturi maxime de 8 – 10 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții, nebulozitatea joasă este prezentă mai ales prin Crișana și Maramureș (acoperire de 50%). Odată cu orele prânzului, norii joși acoperă Banatul, Crișana, Maramureșul, zonele montane și Transilvania ( cu grad de acoperire de la 50 spre 70 – 100%). Singura schimbare notabilă până la finalul zilei este dată de faptul că norii joși își vor face apariția, seara, și prin nordul Moldovei.
Ceață:
– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.
Precipitații:
– Odată cu orele prânzului, un front de precipitații își face intrarea prin vestul țării (Arad, Bihor, Satu Mare) iar pe o deplasare V – E, ploile ajung și în Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița, Hunedoara, Alba. După amiaza ploile încep și prin Timiș (aici vor fi însoțite de fenomene electrice, la fel ca și în Arad, sudul Bihorului, vestul Hunedoarei, Caraș Severin iar spre seară și prin Alba). Va ploua și prin Transilvania, Maramureș. zonele montane, iar pe creste vom avea parte de lapoviță și ninsori. Seara și până la finalul zilei ploile ajung și prin Oltenia și nordul Moldovei. Cantitățile de precipitații nu vor trece de un 5 – 7 l/mp în 24 de ore, cu excepția Apusenilor și nordul Orientalilor, acolo unde se pot cumula și 25 – 30 l/mp).
Vânt:
– Pe timpul nopții intensificările de vânt sunt prezente prin zonele montane, unde, la rafală, se pot atinge și 70 – 80 km/h. Odată cu a doua parte a dimineții vântul prinde rafale de 50 – 60, 70 km/h prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, sudul Moldovei. Abia spre finalul zilei vântul mai scade în intensitate în bună parte din țară, cu excepția zonelor montane, unde vorbim în continuare de viteze de 70 – 80, izolat chiar 90 km/h.
Strat de zăpadă:
– Va ninge și mâine în zonele montane, iar modelele estimează că ne putem aștepta la un 5 – 10 mm de zăpadă proaspăt căzută prin nordul Orientalilor, prin Munții Banatului și Apuseni.
Concluzii:
– Ziua de mâine vine cu o serie de fenomene pe care merită să le punctăm: temperaturi de 20 – 21 de grade prin unele zone, fenomene convective pe arii extinse prin vestul țării, vânt și viscol la munte.