prognoze

Prognoză meteo 25 februarie 2020–zi frumoasă de…primăvară!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne va regăsi sub influența izobarelor depresiunii care acum se află poziționată în estul extrem, dar cu centri barici joși și la nord (Xanthippe) sau la vest (Annelie și Zehra). DIn punct de vedere al fronturilor, în prima parte a zilei suntem traversați de un front cald de la SV la NE, iar la finalul zilei, la vest de țara noastră se poziționează un front rece.

Din punct de vedere al circulației (V-E), intrăm într-un sector cu abateri termice care pot ajunge și la +12 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori negative de temperatură în Oltenia, Muntenia, Transilvania, Dobrogea, sudul Moldovei și Maramureș, cu valori de temperatură cuprinse între –0 spre –2, –3 grade. În zonele montane se vor atinge minime de –4 spre –6, –7 grade, cu –11 grade pe crestele Meridionalilor. În nordul și centrul Moldovei, Banat și Crișana avem parte de minime pozitive, de la 2 spre 4 grade.

Maximele vor ajunge la valori de 12 – 14, 15 grade în aproape toată țara, cu excepția zonelor montane, unde ne oprim la 8 – 10 grade, cu 4 – 5 pe creste. Cele mai ridicate temperaturi de mâine le vom atinge în Banat și Crișana, 16 – 18 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă prin zonele montane, estul Moldovei, iar spre dimineață și prin Crișana și Maramureș. Odată cu a doua parte a dimineții și până la finalul zilei vorbim de un cer senin, abia pe parcursul serii și nopții urmând să avem ceva nori joși (30 – 50% acoperire), prin nordul Crișanei și Maramureș.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Nu vom avea niciun fel de precipitații mâine în zona României.

Vânt:

– Vântul ne-a pus multe probleme în ultimele 24 de ore și, chiar dacă ne dă un răgaz de o noapte și o dimineață, pare că vrea să se facă prezent și mâine. Astfel, odată cu orele amiezii, în Orientali ajungem la rafale de 80 – 100 km/h, iar prin sudul Moldovei, Dobrogea și restul zonelor montane se ating, la rafală, 50 – 60 km/h. Pentru tot restul serii și până la finalul intervalului mai avem rafale de 40 – 50, 55 km/h prin zonele montane, iar pe creste chiar 70 – 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă din zonele montane rezistă, în ciuda creșterii temperaturi și lipsei ninsorilor.

Concluzii:

– Ziua de mâine se anunță una foarte frumoasă, primăvăratică de-a dreptul, cu temperaturi mult peste normalul perioadei, fără precipitații, fără nori. Doar vântul va mai fi activ, mai ales pe zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *