Prognoză meteo 24 februarie 2020–cod roșu de vânt!
Context sinoptic:
– Ziua de mâine ne regăsește atât în zona de acțiune a unui centru baric de joasă presiune (Yulia) asociat depresiunii islandeze Xanthippe. În același timp, o dorsală a anticiclonului azoric, extinsă în bună parte din Europa va ajunge și la nivelul țării noastre. Din punct de vedere al fronturilor, două fronturi reci ne vor traversa de la vest la est (unde se transformă în frontoliză rece) pentru ca finalul zilei să ducă dinspre V, SV un front cald și o frontoliză caldă, care se vor deplasa S – N.
Din punct de vedere al circulației, una pe direcție NV – SE, ziua de mâine aduce un transport de aer ușor mai rece la 850 hPa, ce va duce temperaturile la valori normale sau ușor pozitive (mai ales în sud).
Temperaturi:
– Urmează o noapte caldă la nivelul întregii țări, cu valori de temperatură care vor ajunge la 10 – 12, 13 grade în multe zone. Valori mai scăzute avem pe crestele montane (-0 spre –1, –2 grade), restul zonelor montane (4 – 6, 7 grade), nordul Moldovei, sud-estul Munteniei și nordul Dobrogei (7 – 9, 10 grade).
Cam aceeași situație și distribuție o vom avea și în ceea ce privește temperaturile maxime, care nu vor cunoaște schimbări semnificative față de valorile minime. Singura schimbare notabilă va fi dată de temperaturile din zonele montane, care vor ajunge la valori negative în toate zonele, de la -2 spre –4, –5 grade, iar pe creste chiar spre –6, –7 grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții și până la orele dimineții, norii joși sunt prezenți prin Banat, Crișana, Transilvania, nordul Moldovei (50 – 70%), zonele montane (100%) acoperire. Singura schimbare până la orele prânzului este dată de extinderea nebulozității în zona Moldovei, pentru ca după amiaza să aducă un cer senin la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane (acoperire 100%) și nordului Moldovei (acoperire 50 – 70%). Această situație se va păstra până la finalul zilei.
Ceață:
– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.
Precipitații:
– Încă de la începutul nopții avem parte de ploi prin Transilvania, Maramureș, respectiv ninsori în zonele montane. Până la orele dimineții ploile apar și prin Banat, Crișana, nordul Moldovei, ninsorile rămân prezente doar pe crestele montane iar în restul zonelor montane vorbim de ploi. Pe parcursul dimineții și până la orele prânzului ploile traversează Moldova de la N la S, ninsorile apar prin toate zonele montane, avem și condiții de polei la munte.
Odată cu orele prânzului și după amiaza aria precipitațiilor se restrânge, vorbim de ninsori prin Orientali și Meridionali, ceva ploi izolate prin Bacău, Vrancea sau Constanța, pentru ca, odată cu seara, acestea să se oprească la nivelul întregii țări.
Vânt:
– Încă de la începutul nopții vorbim de vânt foarte puternic în zonele montane (90 – 100 km/h), în timp ce prin nordul Crișanei și sudul Transilvaniei avem rafale de 60 – 70 km/h. Până la orele dimineții vântul devine foarte puternic în nordul Moldovei (80 – 90 km/h), Transilvania (80 – 90 km/h), zonele montane (100 – 110 km/h), iar prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, centrul și sudul Moldovei atingem rafale de 50 – 60, 70 km/h. Odată cu a doua parte a dimineții și pe tot parcursul după amiezii avem parte de un vânt deosebit de puternic în Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, cu rafale de 70 – 80, 90 km/h, iar în zonele montane trece de 100 km/h.
Abia odată cu orele serii și până la finalul zilei scăpăm de aceste rafale deosebit de puternice iar vântul redevine liniștit.
Strat de zăpadă:
– Nicio schimbare la nivelul stratului de zăpadă din zonele montane, singurele zone care mai primesc și ceva ninsori pe parcursul nopții și dimineții de mâine.
Concluzii:
– Urmează o zi grea mâine, nu doar pentru că este luni, dar vântul va pune probleme foarte mari în întreaga țară. Avem inclusiv cod roșu de vânt emis de ANM.