Prognoză meteo 23 februarie 2020–reîncepe vântul puternic!
Context sinoptic:
– Încheiem weekendul cu anticiclonul Gunther rezistând, cel puțin până la finalul zilei, asaltului venit dinspre N, determinat de avansul unui vast câmp depresionar, cu centri barici Xanthippe și Yulia. Din punct de vedere al fronturilor, de reținut este prezența spre finalul zilei, a două fronturi reci la V, NV, care ne vor traversa pe parcursul zilei de luni.
Din punct de vedere al circulației, tot pe sector NV – SE, rămânem în sector foarte cald, cu abateri care, la 850 hPa, pot ajunge și la +8, +10 grade față de normalul perioadei.
Temperaturi:
– Avem parte de minime negative pe arii extinse din nordul Olteniei și al Munteniei, prin Transilvania, sudul Moldovei, sud-vestul extrem al Banatului, respectiv zonele montane. În toate aceste zone se vor atinge temperaturi de –0 spre –2, –3 grade, cu valori mai scăzute pe crestele montane din Orientali (spre –6, –7 grade). Pentru restul regiunilor vorbim de minime de 2 – 4, 5 grade, chiar spre 6 – 8 grade pe ramura estică a Orientalilor și zone deluroase din Moldova.
Maximele vor caracteriza o vreme primăvăratică, cu valori de 14 – 16, 17 grade prin Moldova, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Banatului. În Dobrogea ne oprim la un 10 – 11 grade, în restul Banatului și Crișanei se ating 10 – 12 grade, iar în Transilvania, Maramureș vom avea maxime de 4 – 6, 7 grade. În zonele montane vorbim de temperaturi de 2 – 4, 5 grade, cu valori de –0 spre –2 grade pe creste.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă mai ales prin zona Orientalilor, pentru ca, odată cu orele dimineții și până la prânz, norii joși să cucerească Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania și zonele montane aferente. Seara și până la finalul zilei nebulozitatea joasă se accentuează și prin Moldova (estul regiunii mai ales).
Ceață:
– Despre condiții de ceață vorbim mai ales după amiaza, prin zona Apusenilor, vestul Meridionalilor, dar, dacă apare, la fel de repede se va și risipi.
Precipitații:
– Odată cu orele dimineții, ploile apar prin Satu Mare, Bihor, Maramureș, Sălaj, dar și prin Botoșani și nordul județului Suceava. Odată cu a doua parte a dimineții, ploile ajung și prin Cluj, Neamț, Arad, Timiș, iar spre prânz și prin Hunedoara, Caraș Severin, în timp ce în nordul Orientalilor, nordul Maramureșului și crestele Meridionalilor predomină ninsorile. După amiaza avem parte de ploi și prin Bistrița, Mureș, continuând ninsorile în zonele montane.
Odată cu orele serii un front de precipitații pătrunde tot prin NV (Satu Mare) și, în scurt timp, ploile cuprind Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, centrul și nordul Moldovei (în zonele montane vor continua ninsorile). Nu vorbim de cantități importante (maxim 5 – 10 l/mp în 24 de ore, cu excepția nordului Maramureșului, unde se pot cumula și 20 – 25 l/mp.
Vânt:
– Pe timpul nopții vântul va prezenta rafale de 40 – 50, 60 km/h prin zonele montane, iar pe creste chiar spre 70 – 80 km/h, pentru ca, după amiaza, rafale moderate, de 40 – 45 km/h, putem să avem și prin Oltenia și Crișana. Seara și până la finalul zilei, în zonele montane ajungem la rafale de 90 – 100, 110 km/h, iar prin Crișana avem intensificări ce ating 60 –70, 80 km/h.
Strat de zăpadă:
– Rămânem cu strat de zăpadă doar în zonele montane și tot acolo, mâine, se mai pot depune câțiva cm (mai ales în nordul Orientalilor).
Concluzii:
– Jumătate din țară (sudul) are parte de o vreme liniștită, însorită, cu temperaturi plăcute, fără nimic notabil, în timp ce prin restul țării avem și precipitații, iar la finalul zilei, și de vânt intens.