prognoze

Prognoză meteo 22 februarie 2020– plăcut peste tot, mai puțin la munte!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine ne vom afla sub influența unui anticiclon cu centrul baric Gunther, care va reuși să țină piept, cel puțin mâine, depresiunii nordice Xanthippe. Pe parcursul zilei de mâine vom avea un front de ocluziune poziționat deasupra țării noastre, pentru ca la finalul zilei să se poziționeze la granița de V, NV, două fronturi reci.

Circulația de origine vestică ne aduce mâine într-un sector de abateri ușor negative sau apropiate de normal (-1, –2 grade față de normalul perioadei).

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori mime ușor negative prin Banat, Crișana, Maramureș, mare parte din Oltenia, Muntenia, prin Moldova, nordul Transilvaniei (-0 spre –1, –2 grade), în timp ce în zonele montane vom avea valori chiar spre –4, –6 grade. Pentru restul țării (centrul și sudul Transilvaniei, mare parte din Moldova, Dobrogea, sudul Olteniei, sudul și sud-estul Munteniei) putem ajunge la valori minime de 2 – 4  grade.

Rămânem cu maxime negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade, iar pe creste chiar spre –7 grade), în Moldova, Transilvania și Maramureș ne oprim la valori de 4 – 6, 7 grade, pentru ca valorile cele mai mari să le atingem în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cu ale lor 8 – 10, 11 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nori joși în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și estul Moldovei, Dobrogea, dar și prin zonele montane. Până la orele prânzului rămânem cu nebulozitate joasă în Moldova, Transilvania, estul Munteniei și Dobrogea, dar, până la orele serii, cerul se eliberează de nori și în aceste zone, astfel că, seara și finalul zilei mai vorbim de nebulozitate joasă doar prin zona Orientalilor.

Ceață:

– Pe timpul nopții vorbim de condiții de ceață prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei, iar, odată cu orele dimineții, pe arii extinse în Moldova.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin Banat, sudul Olteniei, estul Munteniei, vestul Dobrogei, ninsori (chiar moderate cantitativ) prin Apuseni, Meridionali, ninsori slabe prin Orientali și depresiunile transilvane. Până dimineața apar ploi, lapoviță și ninsori și prin sudul Transilvaniei (deci și depunere de polei), ploile se mută și pe sudul Dobrogei, iar ninsorile continuă în Meridionali, dar și pe crestele Orientalilor. Până la orele prânzului mai avem ploi prin Dobrogea și ninsori în zona de Curbură, pentru ca, la sosirea serii, precipitațiile să înceteze și în aceste zone.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va avea intensificări în vestul Meridionalilor, Munții Banatului, acolo unde va ajunge și la rafale de 60 – 70 km/h, iar în condițiile în care va ninge, vorbim de viscol. Cu rafale de vânt de peste 50 – 55 km/h ne mai întâlnim la finalul zilei, în zonele montane.

Strat de zăpadă:

– Strat de zăpadă avem doar la munte și tot acolo, ninsorile de mâine, vor mai aduce câțiva cm prin Meridionali, Maramureș, iar prin Apuseni, Munții Banatului, se așteaptă chiar 20 – 25 mm de zăpadă proaspăt căzută.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi destul de liniștită, cu temperaturi un pic mai ridicate decât ar trebui prin sudul țării mai ales, cu ploi pe ici, pe colo, ninsori la munte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *