prognoze

Prognoză meteo 17 februarie 2020–temperaturi de aprilie!

Context sinoptic:

– Cu ciclonul Dennis (Victoria) continuându-și deplasarea spre NE extrem al Europei, țara noastră rămâne tot sub influența unui câmp anticiclonic mobil. Din punct de vedere al fronturilor, spre NV se poziționează un front rece și o frontoliză rece care însă nu vor pătrunde și în țara noastră.

Din punct de vedere al abaterilor termice la 850 hPa (1.5 km), pe o circulație NV – SE, ne vom afla tot în sectorul cel mai cald, cu abateri pozitive care pot ajunge și la +12 spre +15 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– La noapte vorbim de minime negative în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania (-0 spre –2, –3 grade), respectiv 2 – 4, 5 grade în restul regiunilor. Cel mai cald va fi la munte, unde vom ajunge la minime de 7 –8, 9 grade.

Maximele zilei de mâine marchează o creștere puternică în Banat, Crișana, nordul Moldovei, acolo unde se vor atinge și 16 – 18, 19 grade. În Transilvania și Maramureș vom avea maxime de 12 – 14 grade, în zonele montane se vor atinge 8 – 10 grade, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea 10 – 12, 13 grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul dimineții avem parte de ceva nebulozitate joasă prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, dar gradul de acoperire al cerului cu nori nu va trece de un 10 – 20%. Pentru tot restul zilei vorbim de un cer senin, fără pic de nori, la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Ceva condiții de ceață sunt, pe parcursul dimineții, prin județele Gorj, Vâlcea, Argeș, nordul județului Tulcea, Bacău, ceață care se va risipi repede.

Precipitații:

– Nu avem parte de precipitații mâine în țara noastră.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări mâine, cu ușoare intensificări moderate, spre 40 – 50 km/h, posibile doar prin nordul Orientalilor, în prim parte a zilei.

Strat de zăpadă:

– Rămânem cu strat de zăpadă tot în zonele montane, dar și aici începe să aibă de suferit, odată cu încălzirea din zilele următoare.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce cu o zi de aprilie din punct de vedere al temperaturilor, care vor ajunge și la valori de 18 – 20 de grade. Precipitațiile dispar din peisaj, ne bucurăm de un cer senin, cu soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *