prognoze

Prognoză meteo 15 februarie 2020–ceva ploi ceva ceață!

Context sinoptic:

– În timp ce în Atlantic avem parte de o dezvoltare extrem de rapidă a doi centri barici de joasă presiune (924 mBa), Uta și Victoria, care vor afecta insulele britanice și vestul Europei  în acest weekend, în zona țării noastre se va poziționa un anticiclon mobil, care va duce la o vreme stabilă. Cel puțin în weekend. Din punct de vedere al fronturilor, chiar dacă la începutul intervalului de prognoză avem poziționată la vest de noi o frontoliză de ocluziune și un front de ocluziune la est, niciunul din acesta nu va juca un rol activ în vremea de mâine de la nivelul României.

Pe o circulație NV – SE, ziua de mâine ne menține, încă, într-un sector al abaterilor calde, dar care nu vor trece de un +4 spre +5 grade față de normalul perioadei. Lucrurile se vor schimba radical odată cu ziua de duminică.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care valorile minime se vor situa între 1 și 3, 4 grade la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde vorbim de temperaturi minime de –2 spre –4 grade, iar în nordul Orientalilor chiar –6 spre –8 grade. Nu sunt excluse minime ușor negative și prin Oltenia sau zona Bucureștiului (-0 spre –1 grad).

Maximele vor pleca de la valori negative pe crestele montane (-1 spre –2 grade) respectiv 1 – 3 grade în restul zonelor montane. În Transilvania, Maramureș. dar și prin Banat și Crișana nu trecem de maxime de 2 – 4 grade. În Moldova avem o zi cu valori de temperatură în jurul a 6  – 7 grade. Cel mai cald va fi mâine în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zone unde se vor atinge 8 – 10, izolat, mai ales în sud-vestul extrem al Olteniei, chiar 12 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele montane dar și prin sudul Munteniei. După amiaza și până la orele serii norii joși sunt prezenți tot prin Transilvania, Maramureș, prin Banat, Crișana, toată Moldova și Dobrogea, pentru ca seara și până la finalul zilei să îi regăsim și prin Muntenia.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii extinse prin județele Maramureș, Bistrița, Mureș, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, dar și prin zona Meridionalilor. În aceste zone ceața ar putea persista chiar până la orele prânzului. Seara și până la finalul zilei ceața revine în Banat, Crișana, Maramureș și Orientali.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de precipitații. Ploi prin sudul Munteniei, prin Banat, prin nordul Moldovei și Transilvania, respectiv ninsori prin zonele montane. Până la orele dimineții rămânem cu ninsorile din zona Meridionalilor și de Curbură, respectiv ploile din Moldova și sudul Transilvaniei, iar la prânz mai avem lapoviță și ninsori în zona de Curbură. După amiaza aduce ploi și prin Dobrogea.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe aproape tot parcursul zilei, cu excepția după amiezii, când, prin estul Munteniei și sudul Moldovei putem avea parte de rafale moderate, care pot ajunge la un 40 – 50 km/h.

Strat de zăpadă:

– Despre strat de zăpadă vorbim doar în zonele montane, acolo unde avem, în continuare, un strat care trece de 20 – 25 cm.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi destul de liniștită, chiar dacă mai avem parte și de ploi prin unele zone, de ceață sau ninsori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *