Prognoză meteo 11 februarie 2020–vânt puternic, fulgere, viscol!
Context sinoptic:
– Și ziua de mâine o petrecem având-o ca invitat de ”onoare” pe Sabine, ciclonul care domină vremea din extremitatea Polului Nord și până aproape de sudul extrem al Europei. Din punct de vedere al fronturilor, în zona țării noastre se vor poziționa un front rece (pe E- SE) și un front de ocluziune, la NE.
Deși începem ziua în sector cald, pe o circulație V – E, în zona țării noastre sosește un transport de aer rece, care va duce abaterile termice la valori ușor negative, spre –1, –2 grade față de normalul perioadei.
Temperaturi:
– Minimele nopții vor avea valori negative doar în zonele montane (-4 spre –6, –7 grade, cu valori chiar spre –10, –11 grade pe crestele montane), în timp ce pentru restul țării vorbim de valori de la 2 spre 4, 5 grade, cu posibil 6 – 7 grade prin Banat și estul extrem al Dobrogei.
Maximele zilei de mâine marchează o creștere evidentă, astfel că vom avea 8 – 10, 12 grade la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde vor predomina valori ușor negative (-1 spre –2 grade, cu –4 spre –6 grade pe creste) dar și sudul extrem al Munteniei unde nu vom trece de maxime de 6 – 7 grade.
Nebulozitate:
– Norii joși sunt prezenți încă de la începutul nopții prin Orientali, Apuseni, Maramureș, Banat, Crișana, sudul Olteniei, al Munteniei și Dobrogea. Situația nu se schimbă foarte mult până spre orele amiezii, doar Banatul și Crișana eliberându-se de nori, în timp ce în zonele montane, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia, norii joși rămân la datorie. Pentru seara și finalul zilei de mâine vorbim de un cer mai mult senin în toată țara, cu excepția Moldovei (unde vom vorbi de un cer variabil spre noros, cu acoperire de până la 50%) respectiv zonele montane, unde nebulozitatea joasă va acoperi între 50 – 100% cerul.
Ceață:
– Pe timpul nopții avem condiții izolate de ceață prin județele Arad, Timiș, Caraș Severin, Gorj și Hunedoara, iar dimineața și prin Vâlcea, Argeș (aici și cu depunere de strat de gheață), respectiv Călărași și Ialomița..
Precipitații:
– Încă de la începutul nopții avem parte de lapoviță și ninsori în zonele montane, respectiv ploi în sudul Banatului, sudul Transilvaniei și sudul Moldovei. În județele Gorj și Vâlcea este posibilă depunerea de polei. Pe parcursul nopții ploile ajung și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, ninsorile se restrâng spre Orientali iar prin Apuseni avem ploi, lapoviță și ninsori. Dimineața ploile se concentrează pe Oltenia, Banat, Crișana, în zonele montane ninge iar prin nordul județului Arad este posibil să avem și activitate electrică (fulgere). Odată cu orele prânzului ninsorile cuprind Maramureșul, nordul Transilvaniei, zonele montane (devenind moderate spre abundente), în timp ce prin Transilvania și sudul Munteniei avem parte de ploi. Seara vine cu ploi, lapoviță și ninsori prin nordul Moldovei, ploi în restul regiunii, ninsorile continuând la munte, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză, să mai vorbim doar de ninsori în zonele montane.
În zonele montane vorbim de 35 – 40 l/mp acumulați în 24 de ore, în timp ce în Banat, Crișana, Oltenia se pot strânge 10 – 15 l/mp.
Vânt:
– Începem noaptea cu vânt intens în zonele montane, acolo unde, la rafală, se pot atinge și 70 – 80, 90 km/h, situație care va rămâne neschimbată până spre orele prânzului, cel puțin în Meridionali vânt devenind slab. Odată cu orele după amiezii, în Banat, Crișana, Transilvania, rafalele de vânt ajung la 70 – 80, chiar 90 km/h, iar în Meridionali trec de 90 – 100, 110 km/h. Seara și până la finalul zilei intensificările de vânt se mută pe Moldova, estul Munteniei și Dobrogea, unde se pot atinge rafale de 50 – 60, 70 km/h, în timp ce în zonele montane vorbim tot de vânt cu viteze de 90 – 100, 110 km/h.
Strat de zăpadă:
– Ninsorile de mâine din zonele montane vor cumula 40 – 50 mm/24 ore prin Orientali și Munții Banatului, iar în restul zonelor montane 15 – 20 mm.
Concluzii:
– Ziua de mâine va fi una în care vântul va pune mari probleme, nu doar în zonele montane (unde vom avea rafale și de peste 100 km/h) ci și prin Banat, , Crișana, Transilvania, iar seara și în Moldova, Dobrogea și Muntenia. Avem și precipitații, ninsori la munte, ploi prin restul țării. Temperaturile marchează o creștere evidentă