prognoze

Prognoză meteo 08 februarie 2020–noapte geroasă în București!

Context sinoptic:

– După atâtea zile cu foarte multe explicații sinoptice, pentru ziua de mâine lucrurile sunt simple și clare: deasupra țării noastre se poziționează un câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Frank, iar centri barici ai acestuia vor fi așezați la nord și sud de noi. Nu mai avem de-a face cu niciun front. Din punct de vedere al circulației, lucrurile evoluează destul de rapid, astfel că, deși la începutul intervalului suntem în cel mai rece sector, cu abateri și spre –12 grade față de normal, finalul zilei ne regăsește cu abateri pozitive pe vest (+2 spre +3 grade), normale spre centru și abateri negative pe est (-8 spre –10, –12 grade).

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative la nivelul întregii țări. Se vor atinge –13, –15 grade prin zonele montane (spre –20, –22 grade pe creste), 8- spre –10, –11 grade și prin Teleorman, Giurgiu, Ilfov (inclusiv București) respectiv –2, spre –4, –5 grade în restul țării.

Rămânem și cu maxime negative, în zonele montane vorbim de –9 spre –11, –12 grade pe creste, respectiv –4 spre –6 grade în restul zonelor montane. Valori negative vor fi și în Moldova, Dobrogea, mare parte din Oltenia, Transilvania și Maramureș (-2 spre –4, –5 grade). Singurele zone care vor avea maxime peste 0 grade vor fi Banat, Crișana, Oltenia și zona nord-estică a Munteniei (2- 4 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă doar prin vestul Meridionalilor dar și prin Orientali și Moldova (grad de acoperire de până la 50 – 70%). Odată cu orele prânzului cerul devine senin în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei și al Orientalilor, unde nebulozitatea se accentuează, dar chiar și așa nu trecem de un 50% grade de acoperire. Lucrurile se vor schimba odată cu orele serii și până la finalul zilei, când norii joși acoperă toată Moldova (în nord avem grad de acoperire de 100%), și se extind și spre estul Munteniei (acoperire de 50%).

Ceață:

– O nouă zi fără ceață la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori în toată zona Orientalilor, dar și prin Moldova, respectiv sudul județului Tulcea, ninsori care vor înceta până la orele dimineții. Spre orele prânzului avem ceva condiții de lapoviță și ninsori în zona montană a județului Gorj. După amiaza ninsorile reapar prin nordul Orientalilor. Vorbim doar despre ninsori slabe cantitativ.

Vânt:

– Începem noaptea cu rafale de vânt cuprinse între 50 – 60 km/h în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, iar în zonele montane chiar rafale de 70 – 80, 90 km/h. Până la orele prânzului rafalele scad în intensitate, doar prin Dobrogea și zonele montane urmând să mai avem 40 – 50 km/h, iar odată cu orele serii vorbim de un vânt slab în toată țara, cu excepția zonelor montane, unde rămânem cu rafale de  70 – 80, 90 de km/h.

Strat de zăpadă:

– Rămânem în continuare cu strat de zăpadă consistent în zonele montane (peste 40 – 50 cm), dar și în sudul și sud-estul Munteniei și Dobrogea (5 – 10, 20 cm).

Concluzii:

– Urmează o noapte rece, chiar geroasă prin zonele montane dar și prin sudul Munteniei. Ziua de mâine se anunță a fi însorită mare parte din timp, dar cu temperaturi sub normalul perioadei. Vântul continuă să fie activ prin est, sud-est și zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *