prognoze

Prognoză meteo 07 februarie 2020–luăm o pauză de la fenomene extreme, nu și de la iarnă!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne găsește sub un câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Frank, avem parte, așadar de un moment de respiro. Din punct de vedere al fronturilor avem, la începutul intervalului, un front cald poziționat la granița de NE a țării, pentru ca mai apoi, pe parcursul zilei de mâine, să fim traversați de la N la S de un un front rece.

Pe o circulație N- S, ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre o coborâre de aer maritim polar deosebit de rece, care va duce abaterile termice, spre finalul zilei, și la –12 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi negative prin zonele montane (-4 spre –6, –7 grade), prin Transilvania, sud-estul extrem al Munteniei, NE extrem al Moldovei și sudul Dobrogei (-1 spre –3 grade) în timp ce în restul țării vom avea minime ușor pozitive, de la 0 spre 1, 2 grade.

Maximele rămân la valori negative în zonele montane (-4 spre –6, izolat chiar –8 grade), prin depresiunile Transilvaniei (-2 spre –4 grade), prin Moldova (-0 spre –2 grade). În sudul Moldovei, Dobrogea, sud-estul Munteniei, restul Transilvaniei vom atinge 2 – 4, grade, pentru ca cele mai ridicate valori ale zilei să fie în vestul, nordul Munteniei, Oltenia, Banat și Crișana, acolo unde ajungem la 6 – 8, 10 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții norii joși acoperă toată Moldova, Transilvania, zonele montane, dar și Banatul, Crișana, sud-estul Munteniei și Dobrogea (grad de acoperire de la 50 spre 70%). Singura modificare până la orele dimineții este dată de faptul că și în Banat, Crișana și Dobrogea cerul se va acoperi total de nori, pentru ca, până la orele prânzului, să mai avem nebulozitate joasă doar prin Meridionali, Apuseni, Transilvania, Banat și Crișana. După amiaza și seara nori joși traversează Muntenia de la E spre SV, rămânând prezenți și prin Munții Banatului.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori prin nordul Orientalilor, Meridionali, Apuseni, dar și prin Maramureș și Transilvania (în aceste două regiuni sunt posibile și condiții de polei). În Moldova avem ploi, lapoviță și izolat ninsori, în nordul județului Tulcea, ninsori. Până la orele dimineții lapovița și ninsorile cuprind toată Dobrogea, prin nordul Moldovei avem tot lapoviță și ninsori, la fel ca și prin Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș. În sudul Transilvaniei și zonele montane continuă să ningă. Până la orele prânzului rămânem cu ninsori prin zonele montane, lapoviță și ninsori prin sudul Transilvaniei, dar și prin Bihor, Cluj, Sălaj, respectiv ploi și lapoviță prin Brăila, Buzău, Călărași. Această bandă de precipitații din SE va avea o deplasare spre SV, aducând, la început, ploi și prin Ialomița, Călărași, lapoviță și ninsori prin sudul județului Constanța, apoi ploi, lapoviță și ninsori prin Ilfov (inclusiv București), ninsori prin Prahova, Călărași, pentru ca, înainte să se stingă, să mai aducă ninsori slabe prin sudul județului Dâmbovița, respectiv Ilfov (inclusiv București). Până seara ninsorile vor continua în Meridionali, dar există condiții și de ploaie care îngheață, iar prin Apuseni vom avea ploi, lapoviță, ninsori.  La finalul zilei ninsorile reapar și prin sudul Moldovei. Vorbim de cantități slabe de precipitații, nu vor trece de un 5 mm prin Dobrogea, sudul Transilvaniei, iar în Meridionali am putea cumula peste 30 mm de ninsori.

Vânt:

– Vântul care a pus atât de multe probleme în ultimele zile se liniștește pe timpul nopții și al dimineții, urmând să aibă rafale de 70 – 80 km/h doar în zona Meridionalilor. Odată cu orele după amiezii avem parte de un vânt moderat prin toată Moldova, prin Oltenia, prin vestul Munteniei, Dobrogea, unde se pot atinge rafale de 35, 40 – 45 km/h. Odată cu seara, vântul crește și mai mult în intensitate în toată Moldova (rafale de 60 – 70, 75 km/h), iar mai apoi prin estul Munteniei și Dobrogea (60 – 70 km/h).

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele 24 de ore au adus primul strat de zăpadă din această iarnă și prin sudul țării, iar mâine mai primește și Dobrogea câțiva cm. În zonele montane avem zăpadă din plin.

Concluzii:

– Ne revenim un pic după aceste ultime 3 – 4 zile pline de fenomene meteo deosebite. Ziua de mâine poate fi considerată una mai calmă, chiar dacă precipitațiile nu lipsesc, iar vântul, deși liniștit pe timpul nopții, devine iar supărat odată cu după amiaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *