prognoze

Prognoză meteo 04 februarie 2020–urmează cele mai severe zile de iarnă!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine vine cu o schimbare majoră din punct de vedere sinoptic, țara noastră urmând să se afle în centrul unui ciclon foarte bine dezvoltat, cu centrul baric Petra și cu o extindere din Mediterana până în Marea Neagră, poziționare care îi va oferi un surplus de precipitații.

ȘI din punct de vedere al fronturilor dinamica este foarte mare, astfel că avem în zona țării noastre prezente un front cald, pentru ca, spre finalul intervalului, să fim sub influența a doua fronturi de ocluziune.

Din punct de vedere al circulației schimbările sunt și mai abrupte, astfel că, pe o direcție NV – SE, începem ziua cu abateri termice pozitive ce urcă chiar spre +8 grade față de normal, iar finalul zilei aduce deja o răcire puternică, la început în vest, unde ajungem la abateri negative spre –3, –4 grade. Asta în interval de maxim 24 de ore.

Temperaturi:

– Minimele zilei de mâine scad cu mult față de ceea ce am avut în primele două zile din februarie, astfel că, la nivelul întregii țări, ne oprim la 2 – 4 grade, cu valori negative în zonele montane (-0 spre –2, –3 grade, cu –4 spre –6 grade pe creste). Valori ușor mai ridicate, spre 6 grade, am putea avea în sudul Olteniei și al Munteniei.

Și temperaturile maxime încep să scadă, astfel că mai ajungem la valori de 12 – 14 grade doar prin Banat, sudul extrem al Olteniei și Munteniei, în timp ce pentru restul țării vorbim de 7 – 9, 10 grade. În zonele montane rămânem cu maxime negative pe creste (-1 spre –3 grade), respectiv 2 – 4 grade în restul zonelor montane.

Nebulozitate:

– Încă de la începutul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuată în Transilvania, zonele montane, Maramureș, dar și prin Crișana, Moldova, Dobrogea (grad de acoperire 50 – 70%). Odată cu orele dimineții și apoi pe tot parcursul zilei, norii joși acoperă cea mai mare parte a țării, posibil doar prin sudul și sud-estul extrem să mai avem perioade cu cer variabil. Finalul intervalului de prognoză aduce un cer mai mult senin prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață prin Apuseni și pe arii extinse din județele Tulcea, Brăila, Galați., Vrancea.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi, lapoviță și ninsori (inclusiv ploaie care îngheață) prin toate zonele montane, ploi prin sud-estul Transilvaniei și prin Dobrogea. Pe timpul nopții ploile ar putea apărea și prin centrul și sudul Moldovei. Odată cu orele dimineții, dinspre NV pătrunde în țara noastră un front de precipitații, intrând prin Banat și Crișana, iar până la prânz vorbim de ploi moderate în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei. În zonele montane și depresiunile Transilvaniei vor predomina lapovița și ninsorilor. Pe parcursul după amiezii ploile ajung și prin Muntenia, acoperă toată Moldova și Dobrogea. În zonele montane, continuă lapovița și ninsorile. Odată cu orele serii, ploile din Banat și Crișana tind să se transforme în lapoviță și ninsoare, continuă să ningă în Apuseni, nordul Orientalilor, iar în nordul și centrul Moldovei, Transilvania și Maramureș plouă. În zonele montane, Transilvania, Crișana, Maramureș vorbim de cantități totale de precipitații ce pot ajunge la 40 – 50, izolat chiar 60 mm, care în zonele montane vor însemna, aproape în totalitate, ninsori.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții vorbim de un vânt slab în toată țara, cu excepția zonelor montane, unde avem parte de rafale de 40 – 50, 60 km/h, iar pe creste chiar de 80 – 90 km/h. Odată cu a doua parte a după amiezii și seara lucrurile se schimbă, iar în Banat, Crișana, sudul Olteniei, al Munteniei și prin Dobrogea avem parte de rafale de 60 – 70, izolat chiar 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Zonele montane (mai ales Apusenii și Orientalii) primesc strat proaspăt de zăpadă, și unul consistent, de minim 10 – 15 cm. Un strat subțire de zăpadă este posibil să se depună și prin județele Arad și Bihor.

Concluzii:

– Odată cu ziua de mâine vremea schimbă foaia și avem parte de cele mai de ”iarnă” zile din întreg sezonul. Se răcește, precipitațiile cuprind toată țara, vântul devine intens.

 

Pentru prognoze meteo personalizate pentru dumneavoastră, pentru analize, meteograme, estimări, vă așteptăm să alegeți unul din abonamentele de aici.
https://www.patreon.com/prognozemeteo/membership

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *