prognoze

Prognoză meteo 01 februarie 2020–vreme de tricouri!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre două situații diferite: la nord de noi se poziționează un câmp de presiune scăzută, asociată unui ciclon cu centrul baric Natma, iar acesta vine însoțit și de un front cald situat la E – NE de noi, în timp ce sudul țării se va afla sub un câmp de presiune ridicată, anticiclonică. Spre finalul zilei, dinspre V, spre țara noastră va avansa un front rece, în spatele căruia se va poziționa și o frontoliză de ocluziune.

Din punct de vedere al circulației, începem ultima lună de iarnă cu avansul spre țara noastră a unei mase de aer foarte cald, care va duce abaterile termice pozitive la valori și cu +8, +10 grade față de normalul climatologic.

Temperaturi:

– Noaptea care vine aduce temperaturi pozitive la nivelul întregii țări, după cum urmează:

Moldova: 6 – 7 grade în nord, 3 – 4 grade în sud și centru.

Dobrogea: 4 – 6 grade.

Muntenia: 2 – 4 grade în nord, 6 – 7 grade în zona de Curbură, 8 – 10 grade în sudul regiunii.

Oltenia: 4 – 6 grade în nordul regiunii, 8 – 10, 11 grade în sud și centru.

Banat: 3 – 4, 5 grade.

Crișana: 5 – 6 grade.

Maramureș: 3 –4 grade.

Transilvania: 4 – 6 grade, posibil spre 7 grade în sudul extrem.

În zonele montane vom avea minim ușor negative pe creste (-1 spre –2 grade), în timp ce în restul zonelor vom avea valori de 1 – 2 grade.

Maximele zilei vor caracteriza o vreme de primăvară autentică în cea mai mare parte a țării, cu următoarea distribuție a valorilor:

Moldova: 8 – 9 grade, cu 10 – 12 grade spre zonele deluroase vestice, respectiv 12 – 14, 15 grade în sudul regiunii.

Dobrogea: 12 – 13 grade.

Muntenia: 16 – 18 grade.

Oltenia: 16 – 18 grade.

Banat: 12 – 14 grade.

Crișana: 12 – 13 grade.

Maramureș: 6 – 8 grade.

Transilvania: 10 – 12 grade.

În zonele montane se vor atinge 6 – 8 grade.

Nebulozitate:

– Începem noapte cu nori joși pe arii extinse în zonele montane, estul Banatului, Crișanei, Maramureș Transilvania (acoperire de 100%), dar și prin Moldova, Dobrogea, cu acoperire de 50%. Odată cu orele dimineții norii joși acoperă toată Moldova, iar până la prânz mai eliberează cerul Banatului și Crișanei. După amiaza și până seara cerul se eliberează de nori în aproape toate zonele, cu excepția Orientalilor și nordului Maramureșului, pentru ca finalul zilei să aducă din nou nori joși prin nordul Crișanei și zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții vorbim de condiții de ceață prin Apuseni, Munții Banatului, nordul Transilvaniei și Maramureș, zone în care ceața poate persista până spre orele prânzului, iar în Orientali și după, cu restrângere spre nord. Pentru restul zilei, ceața dispare din peisaj.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin județele Cluj, Sălaj, sudul Bihorului, nordul județului Alba Iulia, dar și prin Maramureș, Brașov, Harghita, Mureș, nordul județului Sibiu. În Orientali și Meridionali vom avea și lapoviță, ninsori, dar și polei. Începând cu a doua parte a dimineții, ploile apar și prin Botoșani, Iași, Vaslui (posibil să dureze 2 –3 ore și să fie chiar și moderate ca intensitate). Seara și până la finalul zilei nu mai avem parte de precipitații pe nicăieri.

Vânt:

– Începem noaptea cu vânt puternic în zonele montane (50 – 60 km/h, iar în Meridionali chiar 80 – 90 km/h). Rafale de 50 – 60 km/h se pot atinge și prin județul Dolj, sudul județului Olt. Pentru dimineață și restul zilei, rafale de 50 – 60 km/h vor mai fi posibile doar în zonele montane, în timp ce în restul țării vom avea un vânt liniștit.

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare, cel puțin momentan, în distribuția și valorile stratului de zăpadă, prezent doar în zonele montane. Dar și aici va da de greu, odată cu încălzirea mult așteptată

Concluzii:

– Prima zi de februarie vine cu temperaturi care ne vor permite să facem o primă plimbare în tricou anul acesta. O vreme anormal de caldă. Ceva precipitații prin zonele montane și Moldova, vânt puternic în zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *