prognoze

Prognoză meteo 30 ianuarie 2020–iarnă la munte, primăvară timidă prin restul țării!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre se va afla prezent ciclonul Lolita, asta deși, dinspre sudul regiunii, înaintează un câmp de presiune ridicată. În ceea ce privește fronturile, un front cald se poziționează la granița de nord a țării, spre finalul zilei.

Pe parcursul zilei, circulația maselor de aer, tot e direcție V – E, ne vom situa în zona unor valori de temperatură normale sau ușor sub normalul perioadei, dar, spre finalul zilei, o masă de aer mult mai cald va începe să ne afecteze și pe noi.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi negative în zonele montane (-4 spre –6, –7 grade), dar și prin Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul și sudul Moldovei și nordul Munteniei și Olteniei (-0 spre –2, –3 grade). Pentru restul zonelor avem minime de la 1 spre 3, 4 grade.

Maximele de mâine rămân negative în toate zonele montane (-2 spre –4, pe creste chiar –6 grade), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei nu trecem de un 4 – 6 grade. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei urcăm spre maxime de 8 – 10 grade.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nori joși prin Crișana, Maramureș, Transilvania (grad de acoperire de 100%), dar și prin estul Banatului, Oltenia (acoperire 50%). Până spre orele serii norii joși rămân cantonați tot în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane aferente, iar finalul zilei aduce nebulozitate joasă în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei și nordul Crișanei.

Ceață:

– Doar izolat și pe arii restrânse, în prima parte a dimineții am putea avea condiții de ceață prin nordul județului Hunedoara și prin centrul județului Bihor.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori în nordul Maramureșului, vestul Transilvaniei, Apuseni și Orientali. Până dimineața ninsorilor coboară li spre vestul Meridionalilor și Munții Banatului, iar în Orientali mai apar și ploi sau lapoviță. Până la orele prânzului și prima parte a după amiezii ninsorilor continuă în toate zonele montane. Seara și finalul zilei aduc ploi și lapoviță prin Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj, pentru ca la finalul zilei ninsorile să se concentreze pe Maramureș și nordul Transilvaniei. Nu vorbim de cantități importante, între 5 – 10 mm, cu excepția Maramureșului și nordul Transilvaniei, unde se pot acumula 15 – 20 mm.

Vânt:

– În continuare vântul rămân activ în zonele montane (se pot atinge, la rafală, 50 – 60, 70 km/h) iar după amiaza putem avea rafale de 45 – 50, 55 km/h și prin sudul Olteniei (Dolj, Mehedinți). Seara și până la finalul zilei avem vânt slab în toată țara, cu excepția zonelor montane, unde rămânem cu rafale de 50 – 60, 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele zilei au refăcut stratul de zăpadă în zonele montane iar ziua de mâine va duce zăpadă nouă peste tot la munte.

Concluzii:

– Ziua de mâine se anunță liniștită în mare parte din țară, cu temperaturi plăcute. Doar zonele montane vor avea parte de fenomene autentice de iarnă.

Dacă doriți prognoze meteo personalizate, zilnice sau acces la materiale mai ample de meteorologie, ne puteți susține printr-un abonament lunar pe contul nostru de Patreon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *