prognoze

Prognoză meteo 28 ianuarie 2020–Lolita aduce precipitații și vânt intens!

Context sinoptic:

– Cea mai mare parte a Europei, inclusiv România, se va afla mâine sub influența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor cicloni cu centri barici Kim sau Lolita.

Lolita nu vine singură în țara noastră, ci aduce cu ea și două fronturi reci, unul după altul, care vor traversa destul de repede țara noastră de la V la E.

Din punct de vedere al circulației, frontul rece va intra în țara noastră abia spre finalul zilei, astfel că și mâine vom fi tot în sector cald, cu abateri și spre +4 spre +6, +7 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează mai avem parte de valori negative de temperatură prin zonele montane, estul Transilvaniei și Moldova (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce în restul țării avem minime de la 1 spre 3, 4 grade.

Maximele rămân la valori negative (-0 spre –2 grade) doar pe crestele montane, în restul regiunilor montane vom avea temperaturi între 1 –3, 4 grade. Pentru restul țării vorbim de valori de la 6 spre 8, 10 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până dimineața singurele zone din țară care vor avea parte de un cer variabil spre senin vor fi sudul Olteniei, mare parte din Moldova și nordul, nord estul Munteniei. Până la orele prânzului și apoi după amiaza cerul se eliberează de nori în bună parte din țară, cu excepția Crișanei, nordului Dobrogei, estului extrem al Moldovei, Maramureș și nordul Transilvaniei. Iar seara și finalul zilei singurele schimbări sunt legate de apariția nebulozității joase și prin Banat, Munții Banatului Orientali și sudul Moldovei.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața este prezentă prin Banat, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Moldova și Dobrogea. În aceste zone, dar, izolat, și prin Muntenia, ceața persistă până la orele prânzului, iar în Maramureș chiar până după amiaza târziu. Seara și până la finalul zilei ceața reapare prin Moldova și Oltenia.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Muntenia, Dobrogea, NV Transilvaniei și ninsori prin Munții Banatului. Până la orele dimineții aria precipitațiilor se restrânge la nordul Maramureșului și avem parte mai ales de ninsori. Odată cu orele prânzului un nou val de precipitații pătrund prin Banat, Crișana (ploi) iar până seara acestea ajung și în Maramureș și prin Transilvania, iar în zonele montane se transformă în lapoviță și ninsori. Finalul zilei aduce ploi moderate în Banat, Crișana, nordul și centrul Transilvaniei, ninsori în zonele montane din Maramureș, nord-estul Transilvaniei, Munții Banatului.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt slab spre moderat la nivelul întregii țări, dar, odată cu a doua parte a dimineții de mâine vântul prinde putere și până la finalul zilei avem parte de rafale de 50 – 60 km/h în Banat, Crișana, zonele montane și Transilvania iar prin Apuseni, Maramureș, Munții Banatului, chiar rafale de 80 – 90, 100 km/h.

Strat de zăpadă:

– În continuare vorbim de strat de zăpadă doar în zonele montane, iar ninsorile de mâine mai adaugă câțiva cm.

Concluzii:

– O zi destul de agitată din punct de vedere meteo, cu ploi pe arii extinse, ninsori în zonele montane, viscolite, dar vânt intens va fi și în alte regiuni. Nu lipsește nici ceața din peisaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *