prognoze

Prognoză meteo 27 ianuarie 2020–vin precipitațiile, vine și poleiul!

Context sinoptic:

– O nouă săptămâna, o nouă situație sinoptică, în sfârșit. Blocajul anticiclonic reprezentat de centrul baric Ekart slăbește în intensitate și este împins spre sud-estul extrem. În același timp, dinspre Mediterana își face apariția o depresiune care ne va traversa de la SV – NE. În același timp, la sud de țara noastră se va poziționa un front de ocluzie și un front cald în bazinul Mării Negre. Spre finalul intervalului de prognoză spre noi se îndreaptă un front rece dinspre vest, acesta urmând să ne afecteze de marți încolo.

Din punct de vedere al circulației, rămânem și mâine în sector cald, pe o direcție V – E,  doar că abaterile termice se mai temperează, nu mai trec de 1 – 2 grade față de normalul perioadei, cu excepția estului țării, unde vorbim de abateri de la +4 spre +6 grade.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi negative în vestul extrem al Banatului, Crișanei, Transilvania, Moldova, nordul și estul Munteniei, respectiv zonele montane (valori de la –0 spre –2, –4 grade), în timp ce în Dobrogea, Oltenia, restul Munteniei, Banatului, prin Maramureș, vorbim de valori pozitive, de la 1 spre 3, 4 grade.

Maximele zilei de mâine rămân ușor negative pe crestele montane ale Meridionalilor (-0 spre –1, –2 grade), în timp ce în restul țării vorbim de maxime cuprinse între 3 – 5, 7 grade. Excepție vor face sudul județelor Călărași și Constanța, unde putem ajunge la maxime în jurul a 8 – 10, 11 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nori joși prin Dobrogea, Orientali, Maramureș, Transilvania, dar și prin Oltenia și Banat (grade de acoperire de 50 – 70%). Până la orele prânzului nebulozitatea joasă acoperă tot Banatul, mare parte din Crișana, Maramureș, dar avem partea de ea și prin estul Munteniei și Dobrogea. După amiaza și seara cerul se acoperă de nori în toată Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane aferente. Nebulozitate joasă vom avea și prin Transilvania, (grad de acoperire de 50 – 70%).

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Dobrogea Orientali și Transilvania, zone în care aceasta ar putea persista chiar până la orele prânzului. Seara ceața reapare, de data aceasta prin Banat, Crișana, nordul Olteniei, Maramureș, Transilvania.

Precipitații:

– După o mult prea lungă pauză, vorbim, în sfârșit, și de precipitații. Acestea își fac intrarea prin sud-vestul țării, prin Caraș Severin, Timiș (ploi) iar până dimineața și prin Mehedinți,Gorj, Arad (ploi). În Meridionali își fac apariția și ninsorile, dar și ploaia care îngheață. Despre ploaie care îngheață și polei vorbim și pentru vestul extrem al județelor Timiș, Arad, dar și prin Giurgiu și Călărași. Până la orele prânzului ploile cuprind Oltenia, Banat, sudul Crișanei, iar după amiaza și Muntenia, Dobrogea. În zonele montane vom avea parte de lapoviță și ninsori. Seara revine fenomenul de freezing rain în Transilvania, continuă să plouă în vestul Transilvaniei, Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei. La finalul intervalului de prognoză avem parte de ploi în estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei.

Vânt:

– Mâine vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din zonele montane, slabe cantitativ, ar putea să mai aducă 1 – 2 cm la stratul deja existent.

Concluzii:

– Gata cu acalmia, lucrurile încep să se schimbe, începând cu ziua de mâine. Cel mai important, apar și precipitațiile, absolut necesare într-o lună ianuarie care va fi, cel mai probabil, cea mai secetoasă lună ianuarie din istoria măsurătorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *