prognoze

Prognoză meteo 26 ianuarie 2020 – O nouă zi de primăvară în ianuarie!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne va regăsi tot în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului cu centrul baric Ekart. În același timp vom avea parte și de o frontoliză caldă iar până la finalul zilei, dinspre Mediterana, se îndreaptă spre noi o depresiune, iar în fața ei o linie de presiune scăzută, asociată unei perturbații în troposfera superioară. Așadar, apar semnale de precipitații.

Nicio schimbare din punct de vedere al circulației, una V – E și care ne va păstra în sector cald, cu abateri termice pozitive care ajung și la +4 spre +6 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează vor pleca de la valori de –2 spre –4, –5 grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureș, nordul Crișanei. În Banat, sudul Transilvaniei vom avea parte de minime pozitive, între 1- 3 grade.

Maximele zilei rămân în continuare peste valorile normale ale perioadei, cu valori de la 6 spre 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării. Excepție vor face Banatul, sudul extrem al Olteniei, unde putem ajunge și la 11 – 12 grade, în timp ce prin Crișana, Maramureș, zonele montane, nu trecem de maxime în jurul a 4 – 6 grade.

Nebulozitate:

– Începem noapte cu nori joși prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Orientalilor, Meridionali și Apuseni, pentru ca, până la orele dimineții, nebulozitatea joasă să acopere și toată Transilvania. După amiaza și seara norii joși mai rămân de interes în Crișana, Maramureș, zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până dimineața avem condiții de ceață prin toate zonele montane, regiuni unde ar putea persista până spre orele prânzului (în zona de Curbură chiar toată ziua).  Seara ceața revine, dar, de data aceasta, doar în zona Orientalilor.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de condiții de ploaie slabă prin Giurgiu, Ilfov (inclusiv București), respectiv Hunedoara (în zona montană a județului va ninge). Spre dimineață ploi pot apărea și prin Vrancea și există condiții și pentru ploaie care îngheață, un  fenomen periculos. Până în a doua parte a dimineții mai sunt condiții de ploi slabe și prin sudul județului Bacău.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, cu excepția primei părți a nopții, în zona de Curbură, unde am putea avea parte de rafale ce pot ajunge la 50 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

– Despre strat de zăpadă mai vorbim doar în zonele montane, dar și aici în scădere, ținând cont de temperaturi.

Concluzii:

– Încheiem weekendul cu aceeași vreme ieșită din normalul perioadei în care ne aflăm. Ne apropiem de ultima lună de iarnă și avem temperaturi de primăvară deja. Despre ninsori, nu are rost să vorbim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *