estimari

Ianuarie 2020, o lună săracă în precipitații și mai caldă. Secetă extremă în sudul țării!

Ianuarie ar trebui să fie, dacă respectăm tiparul climatic obișnuit al țării noastre, cea mai rece lună a anului (denumită în popular Gerar) dar și o lună în care fenomenele specifice iernii să se manifeste din plin. Asta și ca urmare a persistenței maselor de aer continental polar în jumătatea estică a Europei și a unei activități ciclonice în Marea Mediterană.

Dacă, cel puțin din punct de vedere al Mediteranei, vedem că se generează cicloni, lipsa unui anticiclon puternic pe est și existența unor mase de aer cald și foarte cald trimise dinspre Rusia spre noi fac ca previziunile pentru o iarnă măcar apropiată de normal în luna ianuarie să fie pesimiste.

Astfel, cei de la Centrul European de Prognoze de la Reading (ECMWF) estimează că luna ianuarie va fi una cu abateri termice pozitive în cea mai mare parte a țării, cu abateri pozitive spre +3, +4 grade față de normalul perioadei în Oltenia, Muntenia, Moldova, respectiv abateri de +1, +1.5 grade în restul țării.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020010100_0_958_295

Zonele montane vor fi singurele unde putem să vorbim de valori termice normale pentru luna ianuarie.

În ceea ce privește precipitațiile, veștile sunt deosebit de rele. Atât pentru iubitorii zăpezilor cât și pentru agricultori. Vorbim de abateri negative care pot ajunge la –5 spre –10, –15 mm față de normalul perioadei în toate zonele țării. Asta în condițiile în care vorbim deja, pe arii extinse din sudul și estul țării, de secetă pedologică moderată și extremă la cultura grâului de toamnă.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020010100_0_958_526 (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *