prognoze

Prognoză meteo 05 ianuarie 2020–Ajunul Bobotezei vine cu ninsori!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine începe cu prezența la nivelul țării noastre a unor izobare din depresiunea islandeză Fabio, cu o presiune scăzută, dar care vor fi foarte repede împinse de avansul unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Azoric, cu centrul baric Almar. Din punct de vedere al fronturilor,  mâine suntem traversați de un nou front rece, pe direcție V – E.

Din punct de vedere al circulației, una pe direcție NV – SE, intrăm într-un sector rece, cu abateri termice negative care vor ajunge și la –4 spre –6 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– La noapte vom avea minime negative în zonele montane (-4 spre –6, –7 grade), dar și prin Transilvania, nordul Crișanei și al Olteniei (-1 spre –3 grade). Pentru restul țării minimele vor fi cuprinse între 1 –3 grade.

Maximele din Ajunul Bobotezei nu aduc cu nimic aminte de gerul care vestea Boboteaza, om avea valori diurne negative doar prin zonele montane (-4 spre –6, –7 grade, Transilvania și Maramureș (-1 spre –3 grade, pentru ca în restul țării să atingem maxime de la 2 spre 5, 6 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții cerul va fi variabil doar prin zona Olteniei, în timp ce în restul țării vom avea un cer acoperit de nori. Până la orele prânzului cerul se eliberează de nebulozitate joasă și prin nordul Munteniei și Moldova pentru ca după amiaza și seara să vină cu un cer senin în toată Oltenia, Muntenia, dar și prin Banat și Crișana.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zona Munteniei (Giurgiu, Ilfov, Călărași), Satu Mare, Bacău iar spre dimineață și prin Vaslui, Galați, Constanța, Bihor. Odată cu orele serii condițiile de ceață reapar prin Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin centrul județului Arad, respectiv ninsori în restul Banatului, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni și prin Meridionali. Până la orele dimineții, ploile și lapovița se extind pe toată ramura estică a Banatului, Crișanei, tot de ploi lapoviță și ninsori vorbim și prin Moldova, ploi prin Galați și Tulcea, doar ninsori prin zonele montane, Maramureș și Transilvania. Dimineața și până la orele prânzului avem parte de ninsori în Maramureș, Apuseni, Meridionali, Transilvania, de lapoviță și ninsori prin Banat, sudul Dobrogei (Constanța), de ploi și lapoviță prin zona Bucureștiului, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Galați , Brăila și Tulcea. După amiaza, seara și până la finalul zilei ninsorile continuă prin zonele montane, prin nordul Moldovei, prin Maramureș, în timp ce ploi răzlețe mai pot apărea prin sud.

Nu vorbim de cantități importante la acest episod, doar prin Meridionali și Apuseni să ajungem la 15 – 20 l/mp în 24 de ore, iar în restul zonelor unde vom avea precipitații doar de 3 – 5 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de rafale de vânt în jurul a 50 – 60 km/h prin sudul Olteniei dar și prin zonele montane, pentru ca, odată cu orele amiezii, să vorbim de vânt puternic în zona Meridionalilor, nordul Orientalilor și prin Oltenia (60 – 70 km/h) iar prin Banat, Crișana, Transilvania vom avea rafale de 40 – 50 km/h. Seara rămânem cu vânt activ prin zonele montane și prin Moldova (rafale de 50 – 60 km/h).

Strat de zăpadă:

Ninsorile slabe de mâine aduc un posibil strat de 2 – 3 cm de zăpadă prin nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania și Maramureș. Zonele montane rămân în continuare cu strat de peste 50 – 60 cm, iar pe creste se ajunge chiar la peste 90 cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce ceva fenomene de iarnă doar prin nordul și estul țării, ploi și lapoviță prin restul zonelor și un vânt activ prin Moldova, Oltenia și zonele montane. Temperaturile mai scad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *