prognoze

Prognoză meteo 19 decembrie 2019–zile de Ajun de Crăciun cu vreme de Paște…

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine va regăsi țara noastră sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Urte, poziționat în SE extrem al Europei. NU ne vom afla sub influența niciunui front atmosferic, chiar dacă la NV de țara noastră avem, pe rând, o frontoliză caldă și apoi un front cald.

Din punct de vedere al circulației, și mâine ne vom afla tot în sectorul cel mai cald al ei, cu abateri termice care vor trece de +12, +14 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea aduce din nou fenomenul de inversiune termică, cu valori care vor ajunge la 6 – 7 grade în zonele montane, în timp  ce prin Transilvania nu trec de 1-2 grade posibil chiar valori ușor negative, spre –1 grad). În restul zonelor țării ne oprim la temperaturi minime cuprinse între 2-4 grade, posibil spre 5-6 grade prin Crișana sau nordul Dobrogei.

Maximele zilei, mult mai ridicate față de normalul perioadei, vor ajunge la 10 – 12, 14 grade în cea mai mare parte a țării, posibil mai ridicate, spre 17 – 18 grade prin dealurile subcarpatice ale Munteniei și zona de Curbură. În Transilvania și Maramureș maximele nu trec de 6 – 8, 9 grade.

Nebulozitate:

– Spre dimineață, nebulozitatea joasă își face apariția prin nordul Crișanei și Maramureș (grad de acoperire de 50 – 70%). Odată cu orele după amiezii și până la finalul zilei vorbim de un cer senin la nivelul întregii țări, pentru ca, spre finalul intervalului de prognoză, norii joși să apară prin Dobrogea dar și Muntenia și nordul extrem al Moldovei.

Ceață:

– Încă de la începutul nopții avem condiții de ceață prin Moldova, Transilvania, zonele montane. Dimineața vine cu ceață pe arii extinse în zona județelor Brăila, Ialomița, Buzău, Galați, Alba, Gorj, Dolj, Sibiu, Cluj, dar și în aceste zone ceața se va risipi până la orele prânzului. Odată cu orele serii condițiile de ceață reapar pe arii extinse din Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania și zonele montane.

Precipitații:

– Nu avem condiții de precipitații pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre.

Vânt:

– Ziua de mâine aduce un vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– În ciuda unor zile extrem de călduroase, vorbim în continuare de strat de zăpadă, pe crestele montane. Avem 55 cm la Bâlea, 18 cm la Vf. Omu, 12 cm la Călimani.

Concluzii:

– Se aud colinde, se văd ornamentele de Crăciun, dar parcă mai degrabă vremea din aceste zile ar fi potrivită pentru Florii sau zilele de Paște.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *